Home > Marknadssammanfattning: EUR/USD håller sig över 1,22 inför FOMC-protokollet

Marknadssammanfattning: EUR/USD håller sig över 1,22 inför FOMC-protokollet

Den amerikanska dollarns svaghet har nått en nivå som ligger nära dess lägsta nivå under 2021 hittills då EUR/USD nu ligger över 1,2230. Fokus idag ligger på europeisk inflationsrapport och FOMC-protokollet.

Igår avvek amerikanska aktiemarknader från den amerikanska dollarns svaga trend. Med en dollar som minskade, vilket kunde ses på EUR/USD som hamnade på över 1,2230 och GBP/USD som tog sig över 1,42, började indexen korrigera. Oftast leder en lägre dollar till att aktiemarknaden stiger, men så var inte fallet igår.

Aktiemarknaden har konsoliderat till en nästintill rekordhög nivå med endast små korrigeringar hittills under handelsåret. Nasdaq 100 stängde igår utan avsevärda förändringar, medan S&P 500 och Dow Jones tappade cirka 0,76%.

Den amerikanska dollarns nedåtgående trend fortsätter att vara veckans dominanta tema. Valutan har tappat mot alla konkurrerande valutor och det verkar inte finnas ett slut i sikte. Igår var en väldigt dålig dag för dollarn då de flesta valutaparen rörde sig med över två sigma när man tittar på den globala volatiliteten på valutamarknaden.

Råvaror å andra sidan köps fortfarande. Guldet har stadigt handlats över 1 860 dollar och silvret steg 0,69% över dagen och ligger nu på 904 dollar. Å andra sidan tappade naturgas och olja igår med 3% respektive 1%.

Dagens analys

Idag handlar allt om inflationen i Europa och FOMC-protokollet i USA. Medan prognosen säger att total och Core-CPI ska stiga stadigt har inflationen i Storbritannien accelererat. Om inflationen överstiger prognosen kan det leda till högre volatilitet på valutapar som innehåller euron och det brittiska pundet, och EUR/GBP blir då det svåraste korset att handla.

FOMC-protokollet bör inte innehålla några nyheter, men för tre veckor sedan levererade Fed ett duvaktigt budskap trots att vissa hoppades på signaler om en nedtrappning av lättnaderna. Därmed bör den duvaktiga hållningen dominera även dagens protokoll, även om den amerikanska dollarn har minskat mot andra valutor sedan starten av april.

Marknader att bevaka

EURGBP, USDCAD, EURJPY – marknaderna i fokus idag.

EUR/GBP

EUR/GBP hittade stark resistens kring 0,87-nivån och har nu problem att samla energi för att ta sig högre. Med tanke på styrkan i EUR/USD bör det inte komma som en överraskning om paret tar sig förbi resistensen.

USD/CAD

USD/CAD tog sig inte under 1,20, men det finns fortfarande press på valutaparet. Så länge som det befinner sig i den nedåtgående kanalen kommer paret möta dynamisk resistens mot den övre kanten.

EUR/JPY

Trots en eventuell stigande kil fortsätter EUR/JPY att formera högre höga noteringar. Endast en rörelse under 133 och 132,50 innebär problem för de som satsar på att EUR/JPY ska stiga.

Vinnare och förlorare

Guldet fortsätter sin stadigt stigande ton och håller veckorekordet samtidigt som den amerikanska dollarn närmar sig sin lägsta nivå hittills under 2021.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto