Home > Marknadssammanfattning: Fed levererar hökaktigt utlåtande, dollarindexet stiger

Marknadssammanfattning: Fed levererar hökaktigt utlåtande, dollarindexet stiger

Fed:s prognos avslöjade två möjliga räntehöjningar under 2023, och det var allt valutahandlare behövde för att få dollarindexet att nå sin högsta nivå på två månader.

Fed i USA överraskade marknaderna igår då FOMC-utlåtande avslöjade att Fed förväntar sig två räntehöjningar, till skillnad från en som marknaden förväntade sig, under 2023. Dessutom höjde Fed räntan på överskottsreserver, vilket är ett första tecken på en nedtrappning eller borttagning av lättnader.

Marknaden gick omedelbart nedåt efter att FOMC-utlåtandet släpptes. EUR/USD, AUD/USD och GBP/USD tappade nästan 100 punkter innan presskonferensen ens hade startat.

Vid presskonferensen levererade även Fed:s Powell ett hökaktigt utlåtande. Medan han försökte tona ned det hela uttryckte han Fed:s oro angående inflationen, och att en nedtrappning finns på agendan under de kommande månaderna.

Aktiemarknaden uppskattade inte Fed:s budskap, men korrigeringen var inte så allvarlig som många hade befarat. Dow Jones sjönk till under 34 000 punkter, och Nasdaq 100 till under 14 000 punkter, men inget mer dramatiskt än så länge. I Europa håller sig tyska DAX vid nivåer som närmar sig rekord.

Råvarorna drabbades också av dollarns ökning. Framförallt ädelmetaller föll aggressivt. Både guldet och silvret tappade cirka 3%. Oljan är fortfarande stark över 70 dollar.

Dagens analys

Den ekonomiska kalendern idag innehåller nyheter från en annan centralbank. Denna gång är det Schweiz riksbank (SNB) som ska ge sitt beslut. Medan detta är en mindre viktig händelse är SNB:s beslut viktiga för de som handlar schweizisk franc då SNB endast träffas en gång i kvartalet. För de som vill se hur det har gått med den schweiziska ekonomin under det senaste kvartalet är detta rätt tillfälle.

Resten av handelsdagen kommer troligtvis handla om att marknadsdeltagare smälter Fed:s budskap. Till följd av det är slutgiltigt CPI i Euro-området och Philly Fed Manufacturing-indexet i USA inte lika viktigt som det annars hade varit.

Marknader att bevaka

Nasdaq 100, EUR/USD, EUR/JPY – marknader i fokus idag.

Nasdaq 100

Nasdaq 100 har nått ett starkt stöd då det just nu testar det dynamiska stödet. Fed:s beslut väger tungt på aktiemarknaden, och nästa kritiska nivå är 13 700. En daglig stängning under denna viktiga nivå kan leda till ytterligare svaghet.

EUR/USD

EUR/USD ser ut att ha formerat en massiv dubbeltopp. Om detta mönster stämmer finns det potential att nå hela vägen ned till 1,14 och bortom denna nivå.

EUR/JPY

Ett ”head and shoulders”-mönster kan ses på EUR/JPY. Om man bedömer styrkan i detta mönster och svagheten på andra euro-par kan 130 vara en möjlighet.

Vinnare och förlorare

Den amerikanska dollarn är dagens vinnare på valutamarknaden medan euron säljs starkt.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto