Home > Marknadssammanfattning: Fed-möte och arbetsmarknadsprognos får den amerikanska dollarn att röra på sig

Marknadssammanfattning: Fed-möte och arbetsmarknadsprognos får den amerikanska dollarn att röra på sig

FOMC-utlåtandet och arbetsmarknadsprognosen från Fed kommer under den andra hälften av den nordamerikanska sessionen. Den amerikanska dollarn är i fokus idag, och deltagare på finansiella marknader förbereder sig på ökad volatilitet.

Idag är dagen då Fed i USA kommer leverera sitt penningpolitiska utlåtande och sin ekonomiska prognos. Enligt många marknadsdeltagare är detta den viktigaste händelsen under det andra kvartalet, och troligtvis anledningen till de snäva intervall som vi sett på marknaderna under de senaste månaderna.

S&P 500 slog nytt rekord i går, det andra rekordet denna vecka. När volatiliteten är låg brukar aktiemarknaden gagnas, mycket tack vare de långsamma prisförändringarna och stadig klättring.

Volatiliteten kommer dock öka idag, och finansiella marknader sätter press på Fed. Den amerikanska dollarn är nära sina lägsta nivåer under 2021 och aktiemarknadsindexen ligger nära sina högsta nivåer under 2021. Fed har pressen på sig att inte göra något för att hålla kvar denna situation. Rädslan för en nedtrappning är väldigt påtaglig då Fed med största sannolikhet minns vad som hände förra gången de utannonserade nedtrappning efter finanskrisen år 2008-2009.

Priset på WTI-råolja nådde 72 dollar för första gången sedan oktober 2018. Med tanke på att oljan för bara tretton månader sedan låg på nära -40 dollar är denna prisförändring inget annat än spektakulär, och kanske den bästa investeringen någonsin för de som var villiga att satsa på att oljepriset skulle återhämta sig under pandemin.

Ädelmetaller får ta ett steg åtsidan då dagen helt och hållet handlar om den amerikanska dollarn. Det som sker härnäst för dollarn får en otroligt stark påverkan på alla finansiella tillgångar under resten av sommaren, och kanske även för resten av handelsåret.

Dagens analys

Oavsett vad de ekonomiska händelserna heter på listan nedan ser vi att det enda som spelar roll idag är Fed-mötet och den efterföljande presskonferensen. Därför kan man i princip ignorera allt annat när det kommer till dagens prisförändringar.

Marknader att bevaka

S&P500, EUR/USD, AUD/USD – marknader i fokus idag.

S&P500

S&P500 närmar sig Fed:s beslut på rekordhöga nivåer. Så länge som indexet håller sig över den stigande trendlinjen ser trenden ut att fortsätta, och endast en rörelse under 4 220 kan signalera svaghet.

EUR/USD

EUR/USD köptes vid varje försök att sjunka under den senaste månaden. Återgången bröt nästan serien av lägre höga noteringar, men lyckades i slutändan inte med det. Priset lutar hela tiden mot 1,20 då EUR/USD inte rör sig utöver vid viktiga ekonomiska händelser. Dagens händelse kan till slut få paret att röra på sig.

AUD/USD

Ett av de snävaste intervallen i valutavärlden har under den senaste månaden kunnat ses på AUD/USD. Fed:s möte idag kan leda till att paret förflyttar sig utanför intervallet, och det lutar framförallt nedåt då det finns ett möjligt ”head and shoulders”-mönster på kartan.

Vinnare och förlorare

Aktiemarknadsindexen i USA och Europa ligger fortfarande nära sina rekord medan den amerikanska dollarn handlas med en blandad ton.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto