Home > Marknadssammanfattning: Fed-mötet sker idag – vad händer med dollarn?

Marknadssammanfattning: Fed-mötet sker idag – vad händer med dollarn?

Den oväntat svaga inflationen i Australien väger tungt på den australiska dollarn, och euron är fortsatt stark, vilket kan synas på EUR/USD-parets styrka och EUR/JPY-parets stigande trend.

Man kan säga att handelsveckan inleds idag med tanke på att FOMC-utlåtandet kommer under den nordamerikanska sessionen.

Marknadens prisförändringar har hittills denna vecka varit långsamma, i alla fall om man tittar på det viktigaste valutaparet: EUR/USD. Paret stängde förra fredagen runt 1,2080 och ligger i dagsläget runt samma nivå, trots att marknaden har varit öppen i över 48 timmar sedan i måndags. Detta säger mycket om vad som driver marknaden och vad veckans huvudsakliga händelse är.

Låg volatilitet hjälpte de amerikanska indexen, framförallt S&P 500, som nådde nya rekord tidigare under veckan. Även europeiska index stiger, med exempelvis tyska Dax som fortsätter att hitta stöd vid varje dipp.

Råvarorna köps väldigt väl just nu, framförallt timmer och majs. Livsmedelspriserna har stigit, vilket antyder att inflationen är på väg. Slutligen håller sig råoljan över 60 dollar inför OPEC- och JMMC-mötena som går av stapeln senare idag.

Dagens analys

Handelsdagen inleddes med en stor överraskning från Australien. Marknaden förväntade sig att Core-inflationen skulle stiga, och att den övergripande inflationen skulle ligga stabilt på 0,9%. Istället hamnade Core-inflationen på 0,3% (jämför med förväntningarna på 0,5%) och den övergripande inflationen hamnade på 0,6% (efter förväntningar på 0,9%). Detta var en stor miss, trots att Australiens centralbank fortsätter att tycka pengar.

De som köper och säljer kanadensiska dollar har en viktig dag framför sig. Detaljhandeln i Kanada, råoljelagren och OPEC-JMMC-mötena har alla förmågan att få kanadensiska dollarpar att röra på sig.

Slutligen har vi den viktigaste händelsen under hela handelsveckan. Under den andra hälften av den nordamerikanska sessionen släpper Fed sitt FOMC-utlåtande följt av en presskonferens 30 minuter senare. Förvänta dig att dollarn går upp och ner när utlåtandet släpps och under presskonferensen.

Marknader att bevaka

S&P 500, EUR/JPY och EUR/USD är marknaderna i fokus idag.

S&P 500

S&P 500 visar fortfarande på en stigande trend under veckan. Inför Fed-mötet och månadsslutet kan dock investerare vilja bevaka denna veckas ljusdiagram lite extra noga. Om S&P 500 visar upp ett nedåtgående ljus kan marknaden formera en aftonstjärna, vilket är ett nedåtgående mönster med stora konsekvenser för de kommande veckorna. Föregående veckas doji-ljus signalerar osäkerhet, så försiktighet rekommenderas inför Fed-mötet.

EUR/JPY

EUR/JPY-paret steg igår. Den haltande vägen uppåt tillsammans med den stigande triangeln pekar mot att högre nivåer finns på radarn.

EUR/USD

EUR/USD-paret bröt nedåt genom den stigande kanalen under starten av dagens London-session. Detta är ett tecken på att vissa investerare är villiga att ta ut en del av sina vinster inför Fed-mötet. Om vi får se ett hökaktigt dollarutlåtande blir 1,20-nivån lockande.

Vinnare och förlorare

Japanska yen säljs fortfarande, medan euron fortsätter att stiga.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.