Home > Marknadssammanfattning: Fed överraskar finansiella marknader genom att antyda om nedtrappning

Marknadssammanfattning: Fed överraskar finansiella marknader genom att antyda om nedtrappning

Fed har signalerat att de kommer börja diskutera en nedtrappning av den lättade finansiella politiken under de kommande mötena. Den amerikanska dollarn vände efter nyheterna, men har fortfarande en övergripande nedåtgående ton.

Handelsveckan karaktäriserades av två huvudsakliga händelser. Det började med att Elon Musk kritiserade Bitcoin på Twitter, och den nedåtgående trend som följde visade sig bara vara början på ett blodbad på kryptovalutamarknaden.

Ethereum tappade över 25% under ett par timmar på onsdagen, och Bitcoin låg ett tag nära 32 000 dollar. Med andra ord tappade Bitcoin 50% av sitt värde efter att ha legat på över 64 000 dollar för bara ett par veckor sedan. Återigen bevisar detta att kryptovalutan är långt ifrån att vara en förvaring av värde, och vissa institutionella investerare måste nu förklara varför de har valt att investera i en så spekulativ tillgång.

Den andra faktorn som fick marknaderna att röra på sig var Fed:s oväntade signalering om en nedtrappning av sina tillgångsköp. Detta indikerade att de kommer börja prata om, eller åtminstone överväga nedtrappning under de kommande sessionerna. Detta kommer med andra ord inte ske i juni, men snart. Deltagare på finansiella marknader genomför ofta sin handel i förväg, och detta är första gången som Fed har antytt en sådan vändning. Därmed bör vi inte överraskas av om en del markandsdeltagare väljer att avlägsna en viss form av risk då den amerikanska dollarn såldes aggressivt de senaste sex veckorna.

Aktiemarknaden uppskattade inte Fed:s signalering, och de huvudsakliga indexen reagerade i enlighet med det. Både S&P 500 och Dow Jones har hela veckan sett svag ut.

I Europa ligger FTSE100 fortfarande runt 7 000 punkter efter att ha tappat en del under onsdagen då inflationsrapporten i Storbritannien visade på starkare siffror än väntat. Det tyska indexet håller sig även det nära sina senaste höjder med 15 000-nivån som extra viktig.

Råvarorna hade en blandad vecka. Oljan tappade eller ökade med cirka 3% under över två dagar denna vecka. Den ligger fortfarande över 60 dollar, och det finns fortfarande en stigande trend. Guldet och silvret har agerat som en förvarare av värde, medan kryptovalutamarknaden visade investerare exakt hur volatil den kan vara.

Dagens analys

Resten av handelsveckan är full av viktiga ekonomiska händelser. PMI släpps i Euro-området och Storbritannien, och detaljhandelsrapporten i USA och Kanada släpps även idag. Dessutom talar ECB:s ordförande Lagarde två dagar efter det att ECB släpper sin rapport där stabiliteten i det finansiella systemet analyseras och bedöms.

Marknader att bevaka

S&P500, EUR/JPY, AUD/USD  – marknaderna i fokus idag.

S&P500

De senaste två veckorna har inneburit svaghet för S&P500 då den övergripande trenden har pekat nedåt. Om man tittar på helhetsbilden är dock den veckovisa tidsramen konstruktiv, vilket antyder att tjurarna på marknaden fortfarande har kontroll över marknaden.

Detta visas av den stigande trendlinjen, och marknaden fortsätter att nå högre höga noteringar och högre låga noteringar. Så länge som priset håller sig över trendlinjen finns det fortfarande potential för mer ökningar.

För slutet av handelsveckan kommer fokus handla om marknadens förmåga att ta sig under föregående veckas låga nivå. Om detta inte sker kan leda till roterande flöden, vilket återigen sätter press uppåt.

EUR/JPY

Om det finns en marknad som har haft en positiv trend på sistone är det EUR/JPY. Veckodiagrammet ovan visar förvisso en stigande kil, vilket är en baisseartad utveckling, men är fortfarande konstruktiv medan prisförändringarna sitter över den lägre trendlinjen. Tjurar på marknaden kan vilja ta ut sina vinster då marknaden har mött dynamisk resistens denna vecka. En vändning mot den lägre kanten av mönstret innebär problem för de kommande månaderna.

AUD/USD

AUD/USD har konsoliderat vid sina nuvarande nivåer hela året. Mönstret ser ut som ett ”head and shoulders”-mönster på veckodiagrammet, med ett väldigt litet huvud men med en lång konsolidering för den högra axeln. En rörelse under 0,75 bör leda till mer svaghet mot 0,70 under de kommande månaderna.

Vinnare och förlorare

EUR/JPY och guldet har haft en fantastisk vecka, framförallt med tanke på volatiliteten på kryptovalutamarknaden och Fed:s överraskande budskap. Den amerikanska dollarn säljs fortfarande vid varje försök att vända.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto