Home > Marknadssammanfattning: Finansiella marknader betänker nya siffror inför FOMC-mötet på onsdag

Marknadssammanfattning: Finansiella marknader betänker nya siffror inför FOMC-mötet på onsdag

Priset på WTI-råolja fortsätter att stiga och ligger nu bekvämt över 71 dollar. Den amerikanska dollarn steg i fredags då investerare balanserar sina portföljer inför FOMC-mötet.

En viktig vecka för finansiella marknader inleddes idag med FED-mötet på onsdag som den viktigaste händelsen. Nyheterna under helgen handlade framförallt om G7-mötet i Storbritannien där världsledare diskuterade en plan att kontra det kinesiska infrastrukturprojektet ”Ett bälte, en väg” samt en förbindelse att leverera en miljard COVID-19-vaccin till tillväxtekonomier.

Fokus under denna veckas FOMC-möte kommer handla om eventuella försök från Fed att ge en siffra för vad rimligt hög inflation innebär, samt deras diagram över läget. De som satsar på en stigande dollar hoppas på att en räntehöjning kommer signaleras till och med 2023, samt en räntehöjning på kassaöverskott.

Aktiemarknaderna inledde veckan starkt, vilket kan synas på tyska Dax som ligger på 15 700 eller FTSE100 som ligger på 7 150. Råvarorna öppnade med en blandad ton. Å ena sidan ligger priset på WTI-råolja nära sina senaste höjder över 71 dollar, samtidigt som ädelmetaller (guld, silver) har tappat med över 0,5%.

Dagens analys

Inga viktiga ekonomiska händelser sker idag, så valutahandlare har tid att positioner sig inför Fed-mötet och för den potentiellt ökade volatiliteten. Inte ens tal från den brittiska centralbankens ordförande är särskilt viktigt för det brittiska pundet då fokus snarare ligger på andra händelser under handelsveckan.

Marknader att bevaka

FTSE100, EUR/USD, USDJPY – marknader i fokus idag.

FTSE100

FTSE100 håller sig över 7 000 och ser ut att ha tagit sig ur en triangel som agerade som fortsättningsmönster. Den uppmätta rörelsen pekar mot 7 400 med en fortsatt trend i samma riktning, vilket är nåbart om marknaden fortsätter att formera högre höga noteringar och högre låga noteringar.

EUR/USD

EUR/USD avslutade förra veckan vid 1,21-området. Detta är det viktigaste valutaparet på valutamarknaden och handlades med en svag ton efter det att ECB:s prognos under torsdagen avslöjade att inflationen endast förväntas nå 1,4% fram tills 2023, vilket är en bra bit från målet på 2%. Oavsett hur mycket ECB höjer sin ekonomiska prognos för Euro-området finns det en risk ifall lättnader tas bort för tidigt.

På andra sidan Atlanten ökar pressen på Fed att agera efter den höga inflationen och starka ekonomiska tillväxten. Valutahandlare kan vilja ta bort lite risk inför Fed-mötet, framförallt med tanke på att EUR/USD-paret har varit ett av de par som presterat bäst under 2021.

USD/JPY

USD/JPY har stigit i år. Valutaparet inledde året runt 102 och har som högst nått 111-området. Det mötte dock tuff resistens över 111 och har sedan dess handlats med en svag ton. Ett genombrott under 108,5 bör leda till ytterligare svaghet, medan en rörelse över 110,30 antyder att en ny höjd kan nås. För tillfället har paret hittat dynamiskt stöd mot den lägre kanten av en stigande kanal.

Vinnare och förlorare

Råoljan fortsätter sin stigande trend medan den amerikanska dollarn är svag, trots en viss ökning i fredags.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto