Home > Marknadssammanfattning: Finansiella marknader vänder efter Powells tal

Marknadssammanfattning: Finansiella marknader vänder efter Powells tal

Den amerikanska dollarn, aktiemarknader och råvarumarknader reagerade på Powells tal. De huvudsakliga amerikanska indexen återhämtade förlorad mark och dollarns svaghet dominerar.

Förra veckan överraskade Fed marknaderna då de levererade ett hökaktigt utlåtande. Det kan mycket väl vara så att Fed:s ordförandes utlåtande vid presskonferensen underminerades av de hökaktiga punktdiagram som presenterades 30 minuter senare.

Oavsett vilket talade Jerome Powell igår inför House Select Subcommittee on the Coronavirus Crisis, och denna gång fanns det inga punktdiagram som kunde förvirra budskapet. Fed:s ordförande menade att centralbanken skulle göra allt i deras makt för att hjälpa ekonomin att återhämta sig, så länge som det krävs, vilket innebär att risk-on fick en boost.

Till följd av det såldes den amerikanska dollarn. EUR/USD, AUD/USD och GBP/USD steg alla efter att ha stängt lågt förra fredagen. Dessa ökningar räckte dock inte för att kompensera för förra veckans nedgångar, men det går ändå att säga att det negativa sentimentet för den amerikanska dollarn är tillbaka i full kraft denna vecka.

Aktiemarknaden uppskattade Fed:s ton. S&P500 nådde nya toppar och den övergripande aktiemarknaden handlas med en budton. I Europa följde de stora indexen de amerikanska indexens fotspår och köps fortfarande då Fed fortfarande talar duvaktigt.

Oljan är den enda tillgången som inte reagerade på förra veckans hökaktiga budskap från Fed. Faktum är att den har stått stadigt över 70 dollar, och hotar nu att ta sig över 75 dollar.

Dagens analys

Idag handlar det mesta om PMI, både i Europa och i USA. Nästa vecka är en NFP-vecka, och data från arbetsmarknaden blir kritiskt viktig efter Fed:s senaste utlåtande. Förbättringar inom sysselsättning i tillverknings- eller tjänstesektorn bör få marknaderna att röra på sig.

Marknader att bevaka

WTI-råolja, EUR/USD, EUR/JPY– marknaderna i fokus idag.

WTI-råolja

Priset på WTI-råolja fortsatte att stiga, vilket var en anledning att vara försiktig inför att satsa på en stigande amerikansk dollar förra veckan. Råoljepriset blinkade inte efter Fed:s utlåtande, utan fortsatte istället mot nya toppar. Den stigande triangelns uppmätta rörelse pekar mot 76 dollar med potential för mer.

EUR/USD

EUR/USD har formerat en liten trippelbotten vid 1,1850, vilket är huvudet av ett inverterat ”head and shoulders”-mönster. Marknaden tog sig över nacklinjen och testar nu denna nivå igen, vilket ofta sker vid sådana situationer. Man bör inte räkna ut en rörelse tillbaka till 1,20 mot slutet av handelsveckan.

EUR/JPY

EUR/JPY vände också från sina senaste låga nivåer och gynnades av trenden på både EUR/USD och USD/JPY. Det inverterade ”head and shoulders”-mönstrets uppmätta rörelse pekar mot 133, medan marknaden just nu tar sig ur ett vändmönster.

Vinnare och förlorare

Aktiemarknaderna har upplevt en stark återhämtning, medan dollarn har tappat mark under veckans första två handelsdagar.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto