Home > Marknadssammanfattning: FOMC-protokollet överraskade marknadsdeltagare, antydde om nedtrappning

Marknadssammanfattning: FOMC-protokollet överraskade marknadsdeltagare, antydde om nedtrappning

FOMC-protokollet överraskade marknadsdeltagare då det fanns antydningar om en kommande nedtrappning. Dollarn steg sent under den nordamerikanska sessionen, medan aktierna höll sig relativt stabila. Kryptovalutorna sjönk drastiskt.

Finansiella marknader överraskades av FOMC-protokollet, vilket släpptes sent igår under den nordamerikanska handelssessionen. Ingen förväntade sig att protokollet skulle antyda om framtida nedtrappning från Fed, men det var precis vad Fed signalerade.

Protokollet släpptes tre veckor efter FOMC-mötet, och i protokollet står det vad medlemmarna diskuterade. Ett specifikt stycke fångade marknadens uppmärksamhet, nämligen att ett par FOMC-medlemmar ansåg att det kan vara lämpligt att någon gång justera antalet tillgångsköp.

Detta är mer specifikt den första signalen på nedtrappning från Fed. När det kommer ske är oklart, men det är den första antydan att nedtrappning finns på kartan.

Den amerikanska dollarn reagerade till en början varsamt, men rörde sig sen mer aggressivt. Rörelsen uppåt för dollarn kom mot slutet av en fruktansvärd dag för kryptovalutorna, där Bitcoin och Ethereum tappade över 10% respektive 20% under en och samma dag. Under vissa delar av dagen var dippen till och med värre än så.

Dow Jones handlas även med en svag ton, och det gjorde även andra aktiemarknadsindex. Till en början påverkades de av kaoset på kryptovalutamarknaden, och efter det ledde nyheterna från Fed till ytterligare nedgång.

Oljan tappade över 3% medan guldet står stadigt och hotar att ta sig över 1 900 dollar. Silvret å andra sidan tappade 2%, och det gjorde även platina.

Dagens analys

Den ekonomiska kalendern är relativt tunn på händelser idag. Endast Philly Fed Manufacturing Index och arbetslöshetsrapporten i USA kan leda till att marknaden rör på sig. Kanadas centralbanks ordförande Macklem talar senare under den nordamerikanska sessionen, och det blir intressant att se om hans utlåtanden påverkar den kanadensiska dollarns styrka.

Under London-sessionen kommer marknaden antagligen smälta Fed:s antydan om en nedtrappning. Om kryptovalutamarknaden fortsätter att tappa idag kan dollarn få förnyat och oväntat stöd från kryptotraders som vänder tillbaka till fiatvalutor.

Marknader att bevaka

Dow Jones, EUR/USD, Guld – marknaderna i fokus idag.

Dow Jones

Den dagliga tidsramen på Dow Jones visar att ett möjligt ”head and shoulders”-mönster håller på att formeras. Toppen vid 35 000 och den efterföljande dippen till 34 000 ser ut som huvudet av ett sådant mönster, och nu skiftar fokus mot den uppmätta rörelsen. Om Dow inte lyckas ta sig tillbaka över 34 000 under de kommande sessionerna ser den kortsiktiga trenden ut att peka nedåt.

EUR/USD

EUR/USD-paret gynnas av Fed:s antydan om nedtrappning under de kommande sessionerna, men mer krävs för att kalla prisförändringarna en nedåtgående trend. Paret måste ta sig förbi den lägre kanten av den stigande kilen för att man ska kunna tala om en vändning. Serien med marginellt högre höga noteringar bådar inte heller väl för framtida rörelser i denna riktning.

Guld

I kaoset som sågs denna vecka agerade guldet som en sann förvarare av värde. Medan de digitala alternativen, kryptovalutorna, sjönk som en sten steg guldet. Så länge som dubbelbotten vid 1 675 dollar håller kommer de som satsar på ett stigande guld försöka köpa en eventuell dipp.

Vinnare och förlorare

Den amerikanska dollarn visar tecken på styrka, och euron tappar en aning. De kommande två handelssessionerna blir viktiga för hur dessa två valutor ska prestera under resten av kvartalet.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto