Home > Marknadssammanfattning: GBP och AUD presterar starkt – råolja möter motstånd vid 60 dollar

Marknadssammanfattning: GBP och AUD presterar starkt – råolja möter motstånd vid 60 dollar

Den föregående handelsveckan avslutades med att dollarn djupdök på valutamarknaden. Denna svaghet sågs framförallt mot råvaruvalutor då de högre råvarupriserna ledde till att dessa valutor stärktes, nämligen den australiska dollarn (AUD) och den kanadensiska dollarn (CAD).

GBP och AUD de stora vinnarna förra veckan då råoljan inte lyckas ta sig förbi resistensen vid 60 dollar.

Terminspriser på aktiemarknaden i USA pekar mot en svagare öppning då de låg nere med 1% vid den europeiska öppningen. Denna svaghet ledde till en mjuk öppning i Europa då Dax sjönk en bra bit under 14 000 och stängde vid 13 800 när detta skrivs. Europa har ännu inte sett de negativa effekterna av vaccinationsfiaskot, då andra länder och ekonomier presterar betydligt bättre.

När det kommer till råvaror visar priset på gild viss styrka då det har formerat en fallande kil under de lägre gränserna, vilket kan vara ett möjligt vändmönster, även om pressen nedåt ligger kvar. Oljan är viktig för dollarns svaghet, och dess förmåga att hålla sig över 60 dollar är viktigt för resten av handelsveckan- och månaden.

Dagens analys

Dagen innehåller inte många ekonomiska händelser som påverkar marknaderna. IFO i Tyskland har länge setts som en eftersläpande indikator, och är därmed inte så relevant för de rådande förhållandena. ECB:s ordförande Lagarde kommer tala, och det kan få euro-paren att flytta på sig. Fokus denna vecka ligger på ordförande Powells tal under tisdagen och onsdagen. Idag lär därmed marknaderna konsolidera inför hans tal.

Marknader att bevaka

Olja, EURUSD och USDJPY – viktiga marknader att bevaka idag.

Crude Oil

Priset på råolja hittade resistens över 60 dollar, och kunde inte nå över denna nivå. Utan ett tydligt genombrott kring dessa nivåer finns det en chans att marknaden kommer korrigera till tidigare stödområden på den vänstra sidan av diagrammet.

EURUSD

EURUSD vände förra veckan från 61,8% men lyckades inte nå nya höjder. Enligt Elliotts vågteori liknar detta mönster ett platt mönster med dubbelbotten och är ett mönster som signalerar en mottrends styrka. Oftast formeras detta mönster som en andra våg i ett impulsivt köp, så traders bör hålla ett öga öppet och leta efter svaghetstecken.

USDJPY

USDJPY håller en fortsatt stigande trend i en stigande kanal. Marknaden hittade stöd vid kanalens mittpunkt, och fokus skiftar nu mot ännu högre höjder. En stigande trend består av en serie av högre höjder och högre låga noteringar, och USDJPY har hittills följt denna trend. En intressant sak med USDJPY-paret är faktumet att dess styrka kommer vid en tidpunkt då dollarn i allmänhet faller.

Vinnare och förlorare

Det brittiska pundet (GBP) och AUD är fortsatt vinnare på valutamarknaden då de stängde högt i fredags. Å andra sidan visar JPY:s svaghet inga tecken på en vändning.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.