Home > Marknadssammanfattning: Guld och aktier faller på grund av hög inflation i USA – dollarn stiger

Marknadssammanfattning: Guld och aktier faller på grund av hög inflation i USA – dollarn stiger

Inflationen i USA i april visade sig vara betydligt högre än väntat. Både övergripande CPI och Core-CPI översteg förväntningarna, vilket ledde till en skarp utförsäljning av aktier och en stigande amerikansk dollar.

Den höga inflationen i USA ledde till en skarp utförsäljning på aktiemarknader och att den amerikanska dollarn steg. I princip ledde den allmänna ökningen av priser till en komplett risk-off-miljö.

Övergripande CPI och Core-CPI visade sig vara fyra respektive tre gånger högre än vad marknaden förväntade sig. Priset på begagnade bilar steg exempelvis med 10% månad till månad. Fed förväntar sig att detta bara är en fas, men frågan är: vad kommer de kommande månaderna innebära nu när den årliga inflationsgraden redan överstiger det tidigare inflationsmålet på 2%?

Den amerikanska aktiemarknaden uppskattade inte dessa siffror. Dow Jones stängde dagen på knäna och sjönk mer över 1 500 punkter från var indexet inledde veckan tre dagar tidigare. Nasdaq 100 ligger långt ifrån sina höjder och klarar nu knappt av att hålla sig över 13 000.

Den amerikanska dollarn har upplevt en stark vändning uppåt. Valutan steg på valutamarknaden tack vare det risk-off-sentiment som råder. Högre inflation leder oftast till en lägre valuta, men marknadsdeltagare tror nu att Fed kommer trappa ned på sina tillgångsköp tidigare än vad de hade gjort om inflationen var lite lägre. Den amerikanska dollarn är även världens reservvaluta, och ifall inflationen stiger i USA exporteras det troligtvis till andra delar av världen, så ett bra säkert alternativ är fortfarande samma reservvaluta, nämligen den amerikanska dollarn.

Råvarorna har haft en intressant dag. Guldet sjönk med 20 dollar efter nyheterna om den höga inflationen, vilket är överraskande med tanke på att guldet oftast är ett sätt att säkra mot inflation. Digitala tillgångar som Bitcoin följde samma väg. Oljan tappade även cirka 1% och ligger nu runt 65 dollar.

Dagens analys

Idag är franska, tyska och schweiziska banker stängda i och med Kristi himmelsfärds dag. Till följd av det är likviditeten tunnare än under en normal handelsdag, så det är möjligt att vi kommer se fler rörelser än vanligt. I övrigt innehåller den ekonomiska kalendern inte mycket idag. I princip är det bara rapporten för nya arbetslöshetsansökningar i USA som kan få marknaden att flytta på sig.

Marknader att bevaka

Guld, AUD/USD, EUR/USD – marknader i fokus idag.

Guld

Guldet ser ut att ha formerat en trippeltopp kring 1 840 dollar. Aggressiva björnar på marknaden kan vilja försöka trycka ner priset mot den uppmätta rörelsen runt 1 790 dollar, men det finns en risk här som inte nödvändigtvis är värd att ta.

AUD/USD

En av de största dipparna skedde på AUD/USD-paret. Marknaden formerade ett ”head and shoulders”-mönster inför inflationsrapporten och föll sen efter det. AUD/USD-paret var ett av de valutapar som gagnades både från högre råvarupriser och högre aktiepriser. Nu när dessa vänder ser det ut som att det finns gott om utrymme nedåt för AUD/USD.

EUR/USD

En annan trippeltopp kan även ha formerats på EUR/USD. 1,2170-området har varit svårt att lösa, och nu ser det ut som att vägen med minst resistens är en rörelse mot den viktiga 1,20-nivån.

Vinnare och förlorare

Den amerikanska dollarn har varit den främsta vinnaren efter den svaga inflationsrapporten, med aktiemarknaderna har tappat stort.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto