Home > Marknadssammanfattning: Guldpriset fortsätter ligga i ett snävt intervall, 1 800 dollar en viktig nivå

Marknadssammanfattning: Guldpriset fortsätter ligga i ett snävt intervall, 1 800 dollar en viktig nivå

Guldpriset handlas i ett snävt intervall, håller över 1 800 dollar men avancerar inte mycket. Pressen stiger för ett genombrott. 

Det snäva intervall som vi har sett under de senaste veckorna på guldpriset har lett till stabila råvaruvalutor. Till exempel handlas den australiska dollarn, som har en direkt korrelation med guldpriset, i ett liknande intervall.

Det går dock fortfarande bra för råvaror. Oljepriset sjönk från den nivå priset öppnade veckan på, men håller fortfarande över 70 dollar. Därför kvarstår pressen uppåt.

Silvret har minskat med 1% på dagen hittills, men svagheten räcker inte för att bryta den serie högre låga noteringar som priset har rört sig på de större tidsramarna under de senaste veckorna.

Den amerikanska aktiemarknaden korrigerade i början av handelsveckan, vilket utlöste en viss styrka på säkra valutor. Dow Jones sjönk från över 35 000 till 34 800, och liknande rörelser kan ses på S&P 500 och Nasdaq 100.

I Europa har indexen varit relativt oförändrade sedan i går. De starka PMI-siffrorna (index för inköpschefer) i euroområdet hjälpte tillsammans med sommarens handelsvillkor. Med andra ord är volatiliteten låg och kommer sannolikt att förbli så om inte amerikanska index korrigerar ytterligare.

Den relativa svagheten på aktiemarknaden ledde till att säkra valutor som japansk yen och schweizisk franc steg en aning. Det mest representativa paret för en risk-off-miljö, USD/JPY, föll nära 109, pressad lägre av yenens styrka.

Dagens analys

Den asiatiska sessionen förde med sig den australiska centralbankens räntebeslut. Centralbanken lämnade penningpolitiken oförändrad och höll räntan vid den nedre gränsen på 0,1%.

Den ekonomiska kalendern är tunn på händelser under sessionerna i London och Nordamerika, med endast fabriksorderindikatorn i USA som har förmåga att få marknaden att röra på sig. De månatliga fabriksorderna förväntas ha ökat med 1%, efter att ha ökat med 1,7% under föregående månad.

Marknader att bevaka

Guld, USD/JPY och USD/CHF är marknaderna i fokus idag.

Guldpriset

Guldpriset hittade stark resistens vid 1 830 dollar under föregående månad och man kan se en möjlig dubbeltopp-formation på diagrammet. Om framtida prisförändringar bekräftar vändningen kan guldpriset försöka ta sig under det tidigare stöd som sågs vid 1 760 dollar. Intervallet mellan 1 800 och 1 830 har hållit i över en månad nu, vilket innebär att ett genombrott kan komma snart.

USD/JPY

USD/JPY formerade ett ”head and shoulders”-mönster på 4-timmarsdiagrammet. Just nu har marknaden svårt att ta sig under nacklinjen. Nedgången förstärks av en svagare aktiemarknad i USA då investerare letar efter den säkerhet som man kan uppnå via japansk yen.

USD/CHF

Liknande styrka kan ses på schweizisk franc. USD/CHF-diagrammet ovan formerade också ett ”head and shoulders”-mönster. Om rörelsen nedåt fortsätter kan det leda till mer svaghet om paret stänger under 0,90 för dagen.

Vinnare och förlorare

Japansk yen och schweizisk franc steg på marknaden; amerikanska aktier är någorlunda svaga. 

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto