Home > Marknadssammanfattning: Guldpriset håller sig över 1 800 dollar inför den amerikanska inflationsrapporten

Marknadssammanfattning: Guldpriset håller sig över 1 800 dollar inför den amerikanska inflationsrapporten

Guldet steg med nästan 1% inför att den amerikanska inflationsrapporten släpps senare idag. Inflationsrapporten följs noga av investerare som försöker hitta en investering som kan säkra mot stigande priser.

Priset på guld återhämtade sig från dess låga nivåer, och nu har marknaden formerat en potentiellt stigande flagga. Inför det att den amerikanska inflationsrapporten släpps senare under handelsdagen tappar den amerikanska dollarn, både på råvaru- och valutamarknader.

Amerikanska aktieindex fick en bra start på handelsveckan. Alla tre stora index (S&P500, Dow Jones och Nasdaq 100) slog nya rekord. I Europa inleddes veckans andra handelssession med konsoliderande index. Det spanska indexet har tappat över en halv procent medan DAX står oförändrad. Endast FTSE100 följde amerikanska aktier på vägen uppåt och har stigit med 0,37% under dagen när detta skrivs.

Oljan hittade starkt stöd vid 70 dollar, och har klättrat ända sedan dess. Just nu ligger råoljan på 74,50 dollar och kan stiga så högt som 77 dollar per tunna.

Dagens analys

Marknadsdeltagarnas uppmärksamhet idag riktas mot den amerikanska CPI-rapporten för juni månad. Förväntningarna är att priset på varor och tjänster i USA har ökat med 0,5% efter en ökning på 0,6% föregående månad.

Viktigast av allt är att avvikelserna från den förväntade Core CPI:n kommer påverka den amerikanska dollarn starkt då Fed tittar på Core-data (det vill säga CPI exklusive livsmedel och energi) för att mäta inflationen. Prognosen säger att både den övergripande CPI:n och Core-CPI kommer slå förväntningarna tack vare den tillmötesgående penningpolitiken i USA.

Marknader att bevaka

Guld, EUR/USD, EUR/AUD – marknader i fokus idag.

Guldpriset

Det finns ingen bättre dag att prata om guld som investering än dagen då den amerikanska inflationsrapporten släpps. Guldet har historiskt sett fungerat som en säkring mot inflation, och prognosen är att inflationen kommer stiga under resten av året, och kanske till och med under de kommande åren.

Från ett tekniskt perspektiv ser marknaden ut att ha formerat en stigande flagga. Över 1 800 dollar så är prisförändringarna stigande, med ett mål på 1 875 dollar om den stigande flaggan bekräftas av framtida prisförändringar.

EUR/USD

Det viktigaste valutaparet på valutamarknaden ände från sina senaste låga noteringar, och de som gillar att gå mot strömmen kan argumentera för att marknaden har formerat en fallande kil. Om priset tar sig över 1,19 kommer tjurar försöka få det att gå tillbaka till 1,20 då kilen kommer locka till sig tekniskt intresserade valutahandlare.

EUR/AUD

EUR/AUD anses ofta vara inverterat korrelerande med en risk-on-miljö, det vill säga när den amerikanska aktiemarknaden stiger och EUR/AUD minskar.

På sistone har dock denna korrelation inte riktigt stämt. Marknaden ser konstruktiv ut då den bröt den senaste serien med lägre höga noteringar, och ser nu ut att försöka ta sig tillbaka över 1,60. Om vi ser svaghet på amerikanska aktiemarknader kan paret ta sig starkt över resistensen.

Vinnare och förlorare

Den amerikanska aktiemarknaden ser fortsatt stark ut då de största indexen stängde rekordhögt, medan japanska yen just nu säljs.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto