Home > Marknadssammanfattning: Guldpriset vänder från stödnivån inför FOMC-protokollet

Marknadssammanfattning: Guldpriset vänder från stödnivån inför FOMC-protokollet

Guldpriset vände med över 40 dollar idag då det hittade stöd runt 1 760-området. Aktiemarknaden tappar inför FOMC-protokollet då risk-off dominerar prisförändringarna.

Finansiella marknader befann sig i risk-off igår efter långhelgen. Aktiemarknaden tappade under handelstimmarna i en klassisk risk-off-rörelse.

Investerare letade efter säkerhet i japanska yen och guld. Till följd av det steg guldpriset från stödnivån och tog sig över 1 800 dollar samtidigt som oljan tog ett par steg tillbaka från sina rekordhöga nivåer.

Amerikanska index tappade även abrupt, även om stora delar av detta vände senare. Terminspriserna pekar mot högre nivåer som ligger i närheten av de senaste topparna. Terminspriser på Dow Jones visar att marknaden återhämtade sig till 34 600, och vändningen kan även ses på S&P500 och Nasdaq 100. I Europa öppnade aktiemarknaden relativt platt med små prisökningar i allmänhet.

Valutamarknaden var relativt tyst då den väntar på fler ledtrådar från FOMC-protokollet. Marknadsdeltagare vill gärna veta om Fed:s hökaktiga utlåtande vid juni-mötet bekräftas av protokollet. Om så blir fallet ser det ut som att den amerikanska dollarn kan stiga ännu mer.

Dagens analys

Tre ekonomiska händelser är värda att bevaka idag. En av dem är EU:s ekonomiska prognos, vilket är en rapport som visar prognosen för ekonomierna i EU under de kommande två åren. En annan rapport är Canadian Ivey PMI, som förväntas ligga på 65, efter att ha legat på 64,7 föregående månad. Slutligen har vi handelsdagens höjdpunkt, FOMC-protokollet, som släpps sent under den nordamerikanska sessionen.

Marknader att bevaka

Guld, EUR/AUD, EUR/GBP – marknader i fokus idag.

Guld

Guldpriset hittade stöd kring 1 760 dollar och vände sedan. Denna rörelse uppåt ser dock ut som den högra axeln i ett ”head and shoulders”-mönster, och ett annat försök vid de låga nivåerna förväntas. Guldet hittade en oväntad allierad i den 10-åriga obligationsräntan i USA, som tappade dramatiskt igår. I och med att dessa korrelerar omvänt ökade guldpriset samtidigt som räntan sjönk.

EUR/AUD

EUR/AUD är själva barometern under en risk-of-miljö. När aktiemarknaden tappade vände EUR/AUD från det stöd som gavs av den stigande trendlinjen. Vid denna punkt ser marknaden ut att vara redo att ta sig högre, med fokus på 1,60-nivån, vilket är en viktig nivå för paret.

EUR/GBP

Den tekniska bilden för EUR/GBP visar en nedåtgående kanal. Trots att det liknar en nedåtgående flagga är detta faktiskt en stigande prisförändring, om man tar i beaktning att marknaden inte lyckades bryta mot den föregående serien av lägre höga noteringar.

Vinnare och förlorare

Den amerikanska dollarn ser stark ut, framförallt mot euron.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto