Home > Marknadssammanfattning: Långsam start på handelsveckan då företagsamerika firar sin nationaldag

Marknadssammanfattning: Långsam start på handelsveckan då företagsamerika firar sin nationaldag

Nationaldagsfirandet fortsätter i USA, och de amerikanska marknaderna har stängt idag. Den amerikanska dollarn stiger fortfarande, trots den pågående styrkan på aktiemarknaderna.

De amerikanska marknaderna är stängda idag, vilket innebär att handelsaktiviteten framförallt kommer äga rum under London-sessionen. NFP-rapporten som släpptes i fredags visade på ytterligare förbättringar vad gäller den amerikanska arbetsmarknaden, vilket antyder en ökad press på Fed att trappa ned sina inköpsprogram.

Trots att arbetslöshetsgraden stiger går arbetsmarknaden i rätt riktning. Det finns även en press på stigande löner, vilket kan ses på den ökade genomsnittliga timlönen, och detta kommer antagligen leda till ännu högre inflation framöver.

Europeiska index stängde förra veckan nära sina toppnivåer. FTSE 100 i Storbritannien stängde veckan över 7 100 punkter, tyska DAX låg på över 15 600 och CAC40 i Frankrike avslutade veckan över 6 550. Europeiska aktier har medvind, och denna medvind fortsätter att blåsa starkt så länge amerikanska marknader ligger högt. Förra veckan slog S&P 500 rekord sju dagar i rad, vilket är en svit som vi inte har sett sedan 1997.

Valutamarknaden är en intressant marknad att bevaka den här veckan. Den senaste stigningen på den amerikanska aktiemarknaden skedde samtidigt som den amerikanska dollarn blev starkare, vilket är en ovanlig händelse. Efter NFP-rapporten tappade dollarn en aning, men är fortfarande stark efter FOMC-mötet i juni.

Guldet återhämtade sig en del i fredags, men inte tillräckligt för att man ska kunna prata om en vändning av den senaste trenden. Oljan stängde veckan över 75 dollar då förra veckans OPEC-JMMC-möte inte medförde något nytt vad gäller tillgång och efterfrågan.

Dagens analys

Europeisk PMI kan skapa volatilitet på euro-par idag, men valutahandlare bör komma ihåg en viktig detalj – de amerikanska marknaderna är stängda, vilket innebär att marknadsreaktioner bör tas med en nypa salt.

Marknader att bevaka

EUR/USD, USD/JPY, EUR/AUD – marknader i fokus idag.

EUR/USD

EUR/USD-paret befinner sig på en intressant position. Marknaden nådde det dynamiska stödet efter förra fredagens NFP-rapport, men helhetsbilden återspeglar fortfarande svaghet.

Edd ”head and shoulders”-mönster antyder en rörelse under 1,15, men denna nivå kan troligtvis agera som starkt stöd med tanke på att samma nivå innebar viktig resistens i början av pandemin.

USD/JPY

USD/JPY har stigit hela året hittills. Paret klättrade från 103 till över 111, och man kan inte undgå att känna att rekordnivån under pandemin, 112, kommer testas någon gång. Just nu bör tjurar på marknaden vara försiktiga då denna nivå agerade som stark resistens, och man kan inte räkna ut att priset haltar vid denna nivå.

EUR/AUD

EUR/AUD brukar ha en omvänd korrelation med den amerikanska aktiemarknaden. Denna korrelation bröts dock nyligen då paret klättrade från 1,52 och nu hotar att ta sig över 1,60. Ett omvänt ”head and shoulders”-mönster antyder ett försök att ta sig över 1,60. Kommer detta leda till en korrigering på marknaden?

Vinnare och förlorare

Amerikanska aktier och oljan stängde förra veckan högt. Japanska yen är fortsatt svag.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto