Home > Marknadssammanfattning: Nästa veckas Fed-möte blir viktigt för aktiemarknaden och den amerikanska dollarn

Marknadssammanfattning: Nästa veckas Fed-möte blir viktigt för aktiemarknaden och den amerikanska dollarn

Oljan nekades vid en viktig resistensnivå inför OPEC-mötet nästa vecka, ädelmetallerna köps fortfarande starkt och investerare siktar på nästa veckas Fed-möte nu när uppdateringarna från BOC och ECB ligger bakom oss.

Handelsveckan inleddes med en extremt svag kryptovalutamarknad. De största mynten tappade över 15% under lördagen, och svagheten påverkade snabbt alla altcoins. När valutamarknaden öppnade på måndagen hade volatiliteten på kryptomarknaden orsakat att många fiat-valutapar öppnade med ett gap.

Traders bör komma ihåg att allt fler institutionella investerare är exponerade för kryptomarknaden, och inte bara Bitcoin utan även Dogecoin, Ethereum och Ripple. Då allt mer likviditet tar sig in på kryptomarknaden kommer även mer volatilitet spilla över till andra marknader.

Den amerikanska dollarn tappade mark på valutamarknaden under handelsveckans första två dagar. Detta var extra tydligt på paren EUR/USD, AUD/USD och GBP/USD. Det sistnämnda paret tog sig tillbaka till 1,40 efter starka siffror angående sysselsättningen.

Kanadas centralbank levererade handelsveckans överraskning genom att signalera att de kommer börja trappa ner sina tillgångsköp tidigare än vad marknaden förväntade sig, vilket ledde till en skarp ökning för den kanadensiska dollarn. EUR/CAD tappade från 1,52 till 1,50 efter utannonseringen, trots att euron just nu är en av de starkaste valutorna på valutamarknaden.

Råvarorna hade en märklig vecka. Å ena sidan har guldets styrka dominerat då det har stigit samtidigt som digitala tillgångar konsoliderade till lägre nivåer. Å andra sidan mötte oljan stark resistens över 64 dollar-nivån och minskade till den viktiga 60 dollar-nivån inför OPEC-mötet nästa vecka.

Aktiemarknaderna ligger fortsatt högt, just nu nära sina toppnivåer, tack vare starka intäkter under årets första kvartal. Företagsvärlden fortsätter att presentera sina resultat. Stora finansiella bolag har redan gjort det, och IT-sektorn står näst på tur.

Veckans analys

Denna vecka har handlat om ECB och Kanadas centralbank. Nu riktas fokus mot nästa veckas stora händelse, FOMC-utlåtandet och den efterföljande presskonferensen på onsdag. De flesta av de positioner som har tagits efter ECB- och BOC-utlåtandena öppnades därmed troligtvis med Fed:s beslut i åtanke.

Idag släpps ”Purchasing Managers’ Index” (PMI) i Europa. Siffrorna från denna rapport bör överstiga förväntningarna då vaccinationskampanjen har gått framåt.

Källa: forexfactory.com

Marknader att bevaka

S&P 500, AUD/USD och XAU/USD är marknaderna i fokus idag.

S&P 500

Veckans diagram för S&P 500 visar en stigande trend som har pågått i flera veckor.

Att satsa emot en sådan trend kostar ofta, och även de som gillar att gå mot strömmen har svårt att hitta argument för det just nu. Medan marknaden ser aningen utsträckt ut hittar vi de grundläggande förhållandena för en stigande marknad – högre höga noteringar och högre låga noteringar.

Stängningen av det nuvarande ljuset i candlestick-diagrammet blir viktigt för slutet av veckan. Om marknaden stänger veckan över föregående veckas högsta notering lär den stigande trenden fortsätta. Endast en stängning under den stigande trendlinjen sätter press på de som satsar på en stigande marknad.

AUD/USD

Veckans perspektiv på AUD/USD är intressant. Paret vände från 0,76 där det hittade stöd i form av ett hammarmönster. De långa lägre skuggorna (dvs. de lägre svansarna under ljusens kroppar) visar den köppress som existerar kring 0,76. Detta är därmed en viktig nivå att bevaka när marknaderna stänger för veckan. En stängning över 0,7850 kan dock öppna vägen för ett nytt försök att ta sig till den jämna 0,80-nivån.

XAU/USD

Veckans analys för guldet visar en stark vändning från under 1 700 dollar. Den tekniska bilden visar att en dubbelbotten och en hammare ledde till den rådande stigande trenden. Vi bör komma ihåg att detta är de första tecknen på en stigande trend på guldmarknaden sedan förra årets rekord i augusti. En stängning på över 1 820 dollar är viktig för att den stigande trenden ska fortsätta.

Vinnare och förlorare

Guldet, den amerikanska aktiemarknaden och den kanadensiska dollarn är de huvudsakliga vinnarna. Oljan är förloraren.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto