Home > Marknadssammanfattning: Olja och guld hittar köpare medan dollarn tappar

Marknadssammanfattning: Olja och guld hittar köpare medan dollarn tappar

Coinbase sjunker med 15% vid sin marknadsdebut, vilket leder till en nedgång för Nasdaq-100. Guld och olja hittar dock fortfarande köpare då dollarns svaghet fortsätter. 

Den amerikanska dollarn fortsatte sin svaga trend som inleddes i tisdags då inflationsrapporten översteg förväntningarna. Till följd av det ligger EUR/USD nu nära 1,20, men har inte riktigt nått dit än. AUD/USD har stigit med 100 sedan starten av handelsveckan, och USD/JPY har korrigerat från höjderna.

Kryptobörsen Coinbase gjorde sin offentliga debut igår. Coinbase är värderad till över 100 miljarder dollar och är större än NYSE och Nasdaq kombinerat. Även om kryptobörsen tappade cirka 15% under sin första handelsdag brukar den första dagen eller veckan efter en börsintroducering inte vara direkt relevant vad gäller framtida utveckling för ett aktiepris.

IT-sektorn i USA påverkades av Coinbases tapp. IT-tunga Nasdaq-100 avslutade dagen med nästan -1,5%, vilket kan vara en korrigering på en i övrigt stigande marknad.

I Europa fortsätter aktieindexen sin stadiga väg uppåt. Tyska DAX ligger fortfarande en bra bit över 15 000, och brittiska FTSE100 hittar fortfarande köpare över 6 850.

Råvaror som är betecknade i dollar har gått fram tack vare att dollarn minskade förra veckan. Den mest anmärkningsvärda ökningen har skett för WTI-priset på olja, som steg över 63 dollar. Guldet har även haft en budton, då marknaden har formerat en dubbelbotten precis under 1 700 dollar.

Dagens analys

Den europeiska sessionen innehåller inte mycket ekonomisk data, så dagens fokus idag hamnar på den amerikanska sessionen. Investerare kommer ha chansen att se hur det står till för konsumtionen i USA då detaljhandelsrapporten kommer idag. Dessutom kommer tillverkningsindexet Philly Fed visa hur det går för tillverkningssektorn. Dagen avslutas med att ett par FOMC-medlemmar talar.

Marknader att bevaka

Guld, GBP/USD och EUR/JPY är marknaderna i fokus idag.

Guld

Guldet formerade en möjlig dubbelbotten och har nu problem vid nacklinjen. Ett genombrott högre öppnar portarna mot en uppmätt rörelse på över 1 800 dollar och kommer sätta ytterligare press på dollarn. Detta hade dock inte varit första gången som guldpriset och dollarn steg tillsammans, så investerare bör även vara förberedda på en möjlig avvikelse.

GBP/USD

GBP/USD har formerat ett liknande mönster, men prisförändringarna som följde den andra botten befinner sig fortfarande i sina inledande faser. Den stigande avvikelsen med RSI antyder att vägen uppåt är vägen med minst resistens, men mer styrka krävs innan mönstret fullbordas.

EUR/JPY

EUR/JPY håller på att formera en möjlig triangel som vändmönster. Det runda talet 130 ser ut att innebära tuff resistens då marknaden fortfarande ligger runt denna nivå och har svårt att hitta styrkan för att fortsätta uppåt. En rörelse under triangelns lägre kant bör leda till ytterligare svaghet.

Vinnare och förlorare

Dollarn ser fortsatt svag ut då EUR/USD bygger momentum att ta sig över 1,20. Europeiska aktier hittar dock köpare efter denna veckas nyheter att EU-kommissionen kommer söka investeringar på 800 miljarder euro från internationella finansiella marknader.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto