Home > Marknadssammanfattning: Oljan möter resistens medan USD ökar mot EUR och GBP

Marknadssammanfattning: Oljan möter resistens medan USD ökar mot EUR och GBP

Marknaderna går åt båda hållen när handelsmånaden inleds då vi väntar på den brittiska centralbankens beslut på torsdag och NFP på fredag 

Den nya handelsmånaden inleddes med låg volatilitet och snäva intervall under måndagen, som i Storbritannien var en helgdag. Till följd av det kunde marknadsdeltagare endast observera de långsamma prisförändringarna och förbereda sig på viktiga händelser under den kommande veckan, det vill säga det penningpolitiska beslutet från den brittiska centralbanken och NFP-rapporten i USA.

När volatiliteten är låg brukar aktiemarknaden prestera väl. Detta kunde observeras igår då amerikanska index hade en bra dag. S&P 500 ligger nu över 4 150 punkter, och Dow Jones sitter bekvämt kring 34 000.

Igår gav dollarn tillbaka en del av de ökningar som skedde under den sista handelsdagen i april, men det är för tidigt på handelsveckan för att säga om detta är en start på en trend eller inte. EURUSD, AUDUSD och GBPUSD ligger fortfarande kring kritiska nivåer – 1,20, 0,80 och 1,40 respektive.

Råvaror fortsätter att stiga då råoljan nu ligger vid en kritisk resistensnivå. Timmer- och livsmedelspriserna stiger också, vilket kan bero på en oro över inflationen.

Dagens analys

Marknadsdeltagare positionerar sig inför NFP på fredagen, och sannolikheten pekar mot att siffrorna kommer överstiga förväntningarna.

Marknader att bevaka

Råoljan, GBPUSD, EURUSD – marknaderna i fokus idag.

WTI-priset på råolja

Priset på olja ligger igen över 64 dollar, vilket är i linje med den allmänna nedgången vi såg för dollarn i april. Detta är den andra gången som råoljan har testat 64 dollar-nivån, och sannolikheten är stor för att den någon gång snart kommer ta sig över denna nivå. Det finns en tumregel som säger att marknaden förr eller senare bryter den nivå vars stöd eller resistens den har testat flera gånger. En daglig stängning över 65 dollar signalerar att det finns mer styrka framöver.

GBPUSD

Detta blir en viktig vecka för GBPUSD då den brittiska centralbanken kommer släppa sitt penningpolitiska utlåtande. Ryktena på marknaden antyder att banken kommer avslöja sina avsikter att trappa ned på sitt program för kvantitativa lättnader, nu när majoriteten av den vuxna befolkningen i Storbritannien har blivit vaccinerad mot COVID-19 och restriktionerna gradvis lättas upp. GBPUSD formerade en triangel i form av ett vändmönster mot 1,40-nivån, och ser sårbar ut för ytterligare nedgångar.

EURUSD

EURUSD:s kamp med 1,20-nivån är inte över än. Paret bröt sig nedåt från en stigande kil i fredags, men hittade starkt stöd runt 1,20. Medan paret vände under måndagen visade dagens öppning på London-marknaden att det fortfarande finns press nedåt. En daglig stängning under 1,20 kan tyda på en nedåtgående trend inför NFP på fredagen.

Vinnare och förlorare

Råolje- och råvarupriserna fortsätter stiga, medan dollarn ser ut att ha inlett den nya handelsmånaden starkt, åtminstone jämfört med vissa av G10-valutorna.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto