Home > Marknadssammanfattning: Oljepriset driver volatiliteten i juli, tjurartat över 70 dollar

Marknadssammanfattning: Oljepriset driver volatiliteten i juli, tjurartat över 70 dollar

Råoljepriset har påverkat finansiella marknaders likviditet i juli. Priset vände från låga nivåer och återtog 70-dollarnivån.

Juli dominerades av prisförändringar på oljemarknaden. Trots att både ECB och Fed utfärdade sina penningpolitiska uppdateringar så skedde det ingen signifikant förändring på de finansiella marknaderna, särskilt om vi tar hänsyn till prisförändringarna på oljemarknaderna.

Oljepriset återhämtade sig från sina pandemirelaterade låga nivåer i negativt territorium och har haft en hausseartad trend sedan dess. Just nu håller sig priset stadigt över 70 dollar och köps vid varje dipp. OPEC (Organisation of the Petroleum Exporting Countries) beslutade i juli att justera den totala produktionen uppåt med 0,4 miljarder tunnor om dagen månadsvis från och med augusti 2021. Detta utlöste en kraftig nedgång för WTI -priset. Marknaden hittade inte stöd förrän vid 65-dollarnivån, en kraftig nedgång på 12 dollar från topparna.

Det sjunkande oljepriset utlöste en risk-off-reaktion på finansiella marknader. Detta ledde till att säkra valutor steg, exempelvis japansk yen och schweizisk franc. Dessutom sjönk den amerikanska och europeiska aktiemarknaden som en följd.

Allt visade sig vara tillfälligt – och ännu en chans att köpa dippen. Oljepriset återhämtade sig och nådde över 73 dollar när denna artikel skrivs, och det gjorde även aktiemarknaden. Faktum är att risk-off-miljön förvandlades till risk-on när den amerikanska dollarn började tappa.

Därför kan vi säga att drivkraften för volatilitet på finansiella marknader i juli var oljepriset och inte de vanliga aktörerna (dvs. centralbankerna). ECB och Fed utfärdade sin penningpolitik under månaden. Båda levererade ett duvaktigt utlåtande, vilket ytterligare drev på risk-on. I och med det köptes nedgångarna på aktiemarknaderna och de viktigaste indexen snabbt, både i USA och Europa.

Säsongen för resultaträkning visade en medvind för amerikanska och europeiska aktier. De amerikanska presterade bäst då över 80% av dem överträffade förväntningarna.

I Europa har en tredjedel av företagen hittills redovisat resultat och 63% har överträffat förväntningarna, vilket är en aning under rekordet på första kvartalet på 67%. En sak är värd att nämna här, nämligen att ordet ”inflation” ökade på inkomstsamtal med 400% under det andra kvartalet.

Guld och silver handlades inom snäva intervall under månaden. Guldet kämpar fortfarande vid 1 800 dollar och letar efter riktning.

Valutamarknaden följde risk-off/risk-on-rörelser under månaden utan någon väsentlig utveckling.

Månadens analys

Nu när både Fed:s beslut och den amerikanska BNP-rapporten ligger bakom oss skiftar fokus mot Core PCE–index, vilket är den enda viktiga händelsen för den amerikanska dollarn som återstår denna månad. Detta är Fed:s sätt att mäta inflationen och i dag förväntas den stiga med 0,6% på månadsbasis efter en ökning med 0,5% föregående månad.

I Europa kommer tysk preliminära BNP, liksom uppskattningen av KPI, sannolikt att ha en inverkan på euro-paren. Den tyska ekonomin väntas ha vuxit med 2% under andra kvartalet, medan inflationen i euroområdet förväntas stiga med 2% jämfört med föregående år.

För kanadensiska dollarhandlare beräknas den kanadensiska BNP-rapporten komma senare idag. Den förväntas visa att ekonomin har minskat med 0,3% under föregående månad.

Marknader att bevaka

Råolja, USD/JPY och GBP/USD är marknaderna i fokus idag.

Oljepriset

Oljepriset har haft en dramatisk månad. Det sjönk ned till 65 dollar, men återhämtade sig snabbt till över 70 dollar. Just nu ligger priset på 73 dollar under månadens sista handelsdag, och den tekniska bilden antyder ett möjligt omvänt ”head and shoulders”-mönster. Om så blir fallet ger den uppmätta rörelsen ett mål på nära 80 dollar under den kommande perioden.

AUD/USD

Juli var den andra negativa månaden i rad för AUD/USD. Medan juli inte är över riktigt ännu är det osannolikt att vi får se någon skarp vändning under månadens sista handelsdag, framförallt med tanke på den låga volatilitet som är typisk för sommaren. Även här kan vi se ett omvänt ”head and shoulders”-mönster, men tidsramen är annorlunda – här har vi det månatliga diagrammet. Eftersom 0,80 har inneburit tuff resistens tidigare och under COVID-19-pandemin kommer 0,70-nivån antagligen fungera som stöd.

USD/JPY

USD/JPY test av den dynamiska resistensen visade sig vara en stödnivå på den månatliga tidsramen. Om denna nivå håller i augusti kan vi se ännu ett försök att ta sig förbi 112. Vändningen från 100 var inte så stark att den avslutade serien med lägre höga noteringar, så teoretiskt sett bör nedåtgående rörelser dominera framöver, om inte marknaden tar sig förbi 112.

Vinnare och förlorare

Amerikanska aktiemarknader är fortsatt starka under handelsmånaden medan den amerikanska dollarn har försvagats, framförallt under den andra hälften av juli.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto