Home > Marknadssammanfattning: Oljepriset tappar från en stigande kanal efter att aktiemarknaden korrigerade

Marknadssammanfattning: Oljepriset tappar från en stigande kanal efter att aktiemarknaden korrigerade

Oljepriset bryter ut ur en stigande kanal då risk-off dominerar starten av handelsveckan. Aktiemarknaderna tappar efter förnyad oro över COVID-19.

Veckans första handelsdag innebar en ordentlig korrigering för risk-on-tillgångar. Till följd av det tappade oljepriset under 70 dollar. Under denna rörelse nedåt bröt den ur den stigande kanal som har funnits på plats sedan i november förra året.

En sådan dipp kan inte vara en isolerad händelse med tanke på hur de finansiella marknaderna har korrelerat under pandemin. Risk-on gick därför till risk-off och japanska yen och den amerikanska dollarn var de som tjänade mest på det. På andra sidan spektrat tappade aktiemarknader och avslutade dagen lågt.

Den korrigering som har setts på aktiemarknader är normalt just nu. Inget går upp i en rak linje utan konsolidering eller korrigering då och då. En dipp på ett par procentandelar från de rekordhöga nivåerna är inget att oroa sig för. Men om oljeprisets vändning fortsätter kommer aktiemarknaderna få det svårt att prestera starkt under årets andra hälft, framförallt med tanke på att Fed planerar att trappa ner på sina tillgångsköp.

Europeiska index återhämtade en del av gårdagens förluster tillsammans med amerikanska terminspriser. Guldet lyckades hålla sig över 1 800, vilket är anmärkningsvärt med tanke på blodbadet på aktiemarknader.

Dagens analys

Precis som igår är dagens ekonomiska kalender relativt tunn vad gäller ekonomiska händelser. Därför blir prisförändringarna på aktiemarknader nyckeln till finansiella tillgångars volatilitet.

Marknader att bevaka

Råolja, USD/JPY, GBP/USD – marknader i fokus idag.

Oljepriset

Oljepriset dippade ut ur den stigande kanal som har funnits på plats sedan slutet på förra året. Marknaden kan komma att testa kanalen igen, då detta ofta sker efter ett sådant genombrott, men det är inte obligatoriskt. Investerare kommer nu fokusera på en rörelse under den tidigare höga låga nivån vid 63 dollar. En sådan rörelse antyder att en nedåtgående trend har inletts, och att mer svaghet finns på bordet.

USD/JPY

Japanska yen har varit den valuta som har presterat bäst under handelsveckan hittills. USD/JPY tappade till 109 då investerare drog sig ur aktier. Denna rörelse ser ut som en fallande kil, men bara om en daglig stängning sker över 110 innebär det en potentiellt stigande trend. Om inte kan nya låga noteringar vara möjligt, och då blir 107,50-området nästa viktiga nivå.

GBP/USD

Storbritannien firade ”Freedom Day” igår, då restriktionerna mot COVID-19 äntligen lyftes. Men det brittiska pundet hade en av sina sämsta dagar på flera månader och sjönk som en sten då investerare köpte den amerikanska dollarn. På sin väg nedåt bröt valutaparet nacklinjen för dubbeltoppmönstret och nu skiftar fokus mot den uppmätta rörelsen nära 1,30.

Vinnare och förlorare

Råoljan och aktierna är svaga medan japanska yen och den amerikanska dollarn presterade bäst under starten av handelsveckan.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto