Home > Marknadssammanfattning: Penningpolitiskt beslut från ECB och amerikansk inflationsrapport – viktiga händelser att bevaka idag

Marknadssammanfattning: Penningpolitiskt beslut från ECB och amerikansk inflationsrapport – viktiga händelser att bevaka idag

ECB:s räntebeslut och den amerikanska inflationsrapporten kommer idag, och vi kommer snart få reda på hur det påverkar euron och den amerikanska dollarn.

Idag är veckans viktigaste handelsdag. Både valutahandlare och investerare bevakar finansiella marknader, som just nu rör sig i snäva intervall inför det att ECB levererar sitt penningpolitiska beslut, och att den amerikanska inflationsrapporten ska släppas.

ECB:s beslut och den amerikanska inflationsrapporten släpps inom ett tidsintervall på cirka 45 minuter, så förhöjd volatilitet är en självklarhet.

Euron har handlats med en stigande trend sedan början på april, och det har främst synts på EUR/USD-kursen. Det är dock oklart om den stigande trenden beror på ECB:s relativa hökaktighet eller den amerikanska dollarns svaghet. Dagens prisförändringar bör lösa detta mysterium.

Aktierna ligger fortfarande nära sina rekord, och fokus på de huvudsakliga aktiemarknaderna blir att se en reaktion på de eventuella varningarna angående nedtrappningar från centralbankerna. Den nedtrappning som skedde efter finanskrisen 2008-2009 är något som såväl marknadsdeltagare som beslutsfattare minns, och det är något de vill undvika om möjligt.

Råoljepriset är veckans stjärna hittills. Igår hamnade priset på över 70 dollar, vilket ökar rädslan för inflation och återspeglar hur väl den globala ekonomiska återhämtningen går.

Dagens analys

Förvänta dig att snäva intervall och långsamma prisförändringar dominerar fram tills det att ECB levererar sitt beslut. Fokus ligger på hur de ska balansera sina tillgångsköp mellan sina två program, APP och PEPP. 45 minuter senare ger även ECB sin prognos vad gäller inflation och ekonomisk tillväxt, vilket troligtvis får euro-marknader att röra på sig.

Samtidigt säger prognosen att den amerikanska inflationen ökar på en månatlig basis med 0,4% totalt och 0,5% för Core-segmentet. Avvikelser från denna prognos kommer få dollarn att röra på sig, då marknadsdeltagarna har blivit väldigt känsliga inför inflationssiffror de senaste månaderna.

Marknader att bevaka

Dax, EUR/USD, EUR/JPY– marknaderna i fokus idag.

Dax Index

Det tyska indexet har formerat en stigande kil, och har bara klarat av att nå aningen högre höga noteringar. Sådana prisförändringar är vanliga när marknaden har nått en topp, men marknaden kan även hålla på att formera en springande triangel. De som satsar på en nedåtgående trend kan vilja se en stängning på under 15 250 för att bekräfta den stigande kilen. Efter en sådan rörelse brukar prisförändringarna för kilen nämligen återgå till kilens ursprungliga position.

EUR/USD

Sanningens ögonblick för euro-paren är här, då ECB idag levererar sitt penningpolitiska beslut. Den tekniska bilden antyder att det finns en potential för ytterligare svaghet för EUR/USD om paret stänger under 1,21, då valutahandlare kommer försöka pressa priset till den jämna 1,20-nivån.

EUR/JPY

EUR/JPY har formerat ett möjligt ”head and shoulders”-mönster då det hade svårt att ta sig förbi 134-området. En stängning under 132,50 sätter press på paret, och björnar på marknaden försöker pressa tillbaka paret till 130.

Vinnare och förlorare

Den amerikanska dollarn är fortsatt svag, men det är möjligt att botten redan är nådd. Amerikanska aktier är starka och ligger nära sina rekordnivåer.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto