Home > Marknadssammanfattning: prognosen för FTSE 100 förändras inte av BOE:s rapport om finansiell stabilitet

Marknadssammanfattning: prognosen för FTSE 100 förändras inte av BOE:s rapport om finansiell stabilitet

Den brittiska rapporten om finansiell stabilitet visar att bankerna förväntas använda alla tillgängliga buffrar för att stötta den brittiska ekonomin och de brittiska hushållen. FTSE 100 köps fortfarande starkt över 7 100 punkter.

FTSE 100 reagerade inte på gårdagens rapport om finansiell stabilitet som släpptes av den brittiska centralbanken. Dessutom ignorerade indexet det tal som ordföranden på BOE anförde efteråt. Rapporten släpptes en dag innan den månatliga CPI-datan och visade att det brittiska banksystemet fortfarande är starkt trots de risker som fortfarande är aktuella.

Istället rörde sig marknaden i snäva intervall och korrelerade starkt med amerikanska aktiemarknaden. Det visade sig att inflationen fortsatte att stiga i juni, vilket ledde till att måna aktiemarknader tappade. Även dollarn steg efter dessa nyheter.

Både amerikanska aktiemarknader och dollarns mående vände dock snabbt. EUR/USD hittade stöd vid 1,18 igen och GBP/USD stannade upp vid 1,38.

Vändningen för amerikanska index visade sig innebära stöd för FTSE 100 och andra europeiska index när de stängde igår. Investerare vänder sig nu mot Fed:s ordförandes tal som ska hållas idag.

Den ökade inflationen ger också stöd åt guldpriset, som ligger över 1 800 dollar medan silvret avvek och tappade med 0,3%. Platina tappade också 1%, medan priset på WTI-råolja inte påverkades av siffrorna från USA.

Dagens analys

Idag är ännu en hektisk dag för deltagare på finansiella marknader. Dagen inleds med den brittiska inflationsrapporten, som förväntas ligga på 2,2% YoY, fortsätter med räntebeslut från Kanadas centralbank och avslutas med Fed-ordförande Powells anförande. Och då har vi bara nämnt ett par händelser som har potentialen att få marknaderna att röra på sig.

Marknader att bevaka

FTSE100, EUR/GBP, GBP/USD – marknader i fokus idag.

Prognos för FTSE 100

FTSE 100 befinner sig i ett snävt intervall som inleddes i maj. Priset mötte stark resistens vid 7 150 och har nekats ända sedan dess. Serien med högre låga noteringar har dock hållit vid varje försök nedåt, vilket antyder en möjligt stigande triangel. De som tror på ett stigande pris kan vilja vänta på en stängning på över 7 200 medan en stängning under 7 000 hade ogiltigförklarat detta mönster.

EUR/GBP

I december avslutades Brexit-förhandlingarna, och i och med det även ett triangulärt mönster för valutaparet. Efter att marknaden började sjunka tappade EUR/GBP över 500 punkter. Nu hotar paret att ta sig mot de låga nivåerna från 2020 och mot 0,8300.

GBP/USD

En potentiell dubbeltopp kan ses på GBP/USD vid 1,4200-området. Just nu har marknaden svårt att ta sig under den nacklinje som kan synas vid 1,38. En stängning under denna nivå sätter ytterligare press på det brittiska pundet, då en dubbeltopps uppmätta rörelse pekar mot 1,32 som nästa mål.

Vinnare och förlorare

Den amerikanska dollarn är dagens solklara vinnare efter gårdagens inflationsrapport, samtidigt som euron är svag, framförallt mot det brittiska pundet.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto