Home > Marknadssammanfattning: Prognosen för S&P500 ser fortsatt positiv ut över 4 300

Marknadssammanfattning: Prognosen för S&P500 ser fortsatt positiv ut över 4 300

S&P 500 slog nytt rekord denna vecka, och den stigande trenden fortsätter så länge som indexet ligger över 4 300. Likvida medel pumpas fortfarande in i den amerikanska aktiemarknaden. 

Det var en långsam handelsvecka med framförallt två händelser som drev prisförändringarna på finansiella marknader – den amerikanska inflationsrapporten för juni månad och Fed-ordförandens halvårsanförande. Tre centralbanker levererade även sina penningpolitiska utlåtanden – den kanadensiska, nya zeeländska och japanska centralbanken.

Det fanns därför många anledningar för marknaderna att uppleva ökad volatilitet, men det var den långsamma sommarhandeln som dominerade samtliga marknader.

Säsongen för resultatrapporter startade starkt då de flesta storföretagen slog sina prognoser denna vecka. De första som rapporterade var finansiella tjänstebolag som Wells Fargo, JP Morgan och Citigroup. Samtliga tre rapporterade bättre resultat än förväntat EPS, och förväntningarna är nu att stora delar av företagsamerika kommer rapportera liknande positiva överraskningar.

Starka resultat bör leda till att aktier köps vid varje dipp. Så var fallet med S&P 500, som slog nytt rekord under handelsveckans första tre dagar.

Fed-ordförande Powells anförande fokuserade på den stigande inflationen, och nedtrappningen av tillgångsköp. Fed är oroade av den så höga inflationen, och den amerikanska dollarn reagerade starkt då den steg mot euron och andra valutapar. Powell var dock tydlig med att Fed anser att inflationen är övergående, och att endast förändrade inflationsförväntningar kan leda till åtgärder.

Vad gäller tillgångsköp, eller kvantitativa lättnader, antydde Powell att det inte är dags att trappa ner på dessa just nu, men han belyste att det kommer att ske snart och förberedde därmed marknaden.

Europeiska index följde sina amerikanska motsvarigheter. De korrigerade under stora delar av veckan, men stängde i närheten av de senaste topparna. Till följd av det sitter DAX bekvämt över 15 600 punkter medan FTSE 100 i Storbritannien håller över 7 000. CAC 40 i Frankrike hittade starkt stöd vid 6 500-nivån.

Prisförändringarna på valutamarknaden var betydligt mer intressant än förändringarna på aktiemarknaderna. Både japanska yen och den amerikanska dollarn förstärktes denna vecka, vilket ledde till intressanta prisförändringar på EUR/JPY vid 130-nivån.

Det brittiska pundet klarade inte heller av att bygga på en positiv arbetsmarknadsrapport och pressas av den amerikanska dollarn. Råvaruvalutor har även handlats med en svag ton.

Guldet belönade investerare denna vecka genom att klättra tillbaka över 1 830 dollar. Ett inverterat ”head and shoulders”-mönster gav ett tekniskt argument för en prisförändring, medan högre inflation gav ett fundamentalt argument för detsamma. Oljan föll från sina toppar, men prognosen ser fortfarande konstruktiv ut när priset ligger över 70 dollar.

Veckans analys

Prisförändringarna för resten av handelsveckan påverkas kraftigt av CPI-rapporten för Euro-området och detaljhandelsrapporten i USA. Marknaden förväntar sig en inflation på 1,9% i Euro-området och detaljhandeln i USA att öka med 0,4%.

Marknader att bevaka

S&P500, EUR/JPY, GBP/USD – marknader i fokus idag

S&P500

Varje gång S&P 500 korrigerar en dag eller två argumenterar björnar på marknaden att det är dags för den stora nedgången, i och med att amerikanska aktier handlas till så höga värderingar. Ingen korrigering är dock värd att nämna så länge som S&P 500 befinner sig i den stigande kanal som kan ses ovan. Den låga räntan gör aktier mer attraktiva, och endast en rörelse under 4 100 kan sätta käppar i hjulen för den stigande trenden.

EUR/JPY

EUR/JPY-paret avslutande sin stigande trend vid 134-nivån och har korrigerat ända sedan dess. Paret hittade starkt stöd vid 130 och har inte stängt för dagen under denna nivå. Sannolikheten är att marknaden kan behöva tid att konsolidera över detta jämna tal i vad som ser ut att vara ett möjligt ”head and shoulders”-mönster. Trenden ser framöver ut att vara nedåtgående.

GBP/USD

En oregelbunden triangel har formerats på GBP/USD 4-timmarsdiagram och prisförändringarna är fortsatt nedåtgående under 1.39. Den starka arbetsmarknadsrapporten lyckades inte få paret att stiga då den amerikanska dollarn har stigit hela veckan.

Vinnare och förlorare

Den amerikanska dollarn har stigit denna vecka, medan oljan har korrigerat från sina senaste toppar.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto