Home > Marknadssammanfattning: Råoljan fortsätter stiga inför NFP-rapporten i juli

Marknadssammanfattning: Råoljan fortsätter stiga inför NFP-rapporten i juli

Priset på råolja nådde nya höjder under pandemin. Igår låg priset över 76 dollar. Inför NFP-rapporten i juli köps amerikanska aktier, medan den amerikanska dollarn letar efter riktning.

Aktiemarknaden inledde starkt i juli. Både europeiska och amerikanska aktier ligger nära sina toppnoteringar, medan den amerikanska dollarn har växt sig starkare på valutamarknaden.

S&P500 och Dow Jones presterade bäst under månadens första handelsdag. Med bara ett par timmar kvar tills NFP-rapporten släpps ser det ut som att amerikanska aktier befinner sig i en win-win-situation.

Å ena sidan hade en oväntat bra rapport varit positivt för amerikanska aktier. Det visar att den ekonomiska tillväxten i USA fortsätter, och att återhämtningen är starkare än förväntat. Å andra sidan hade en oväntat dålig rapport vägt tungt på aktiemarknaden inledningsvis, men förväntningarna blir då att Fed kommer skjuta upp sina nedtrappningar om arbetsmarknaden inte förbättras, vilket innebär att även det hade varit positivt för aktiemarknaden.

Även råvaror har presterat bra under veckan och har avvikit från den amerikanska dollarns styrka på valutamarknaden. Oljan ligger nu över 75 dollar efter att ha nått 76 dollar igår, och guldet återhämtade en del av det som guldet på sistone har tappat och ligger nu nära 1 800 dollar.

Veckans analys

Handelsveckan avslutas idag om ett par timmar med månadens viktigaste ekonomiska rapport. NFP-rapporten leder ofta till snäva intervall inför släppet tack vare dess förmåga att driva prisförändringar.

Aktiemarknaden har handlats med en stigande ton hela veckan, och så har även varit fallet för oljan. NFP-rapporten kan dock förändra det, beroende på hur det går för arbetsmarknaden.

Marknadsdeltagare förväntar sig att den amerikanska ekonomin lade till 700 000 nya jobb i juni, och att arbetslöshetsgraden ska ha minskat ytterligare till 5,6%. Positiva överraskningar här räcker för att skapa press på Fed att agera snabbare med sina nedtrappningar.

Marknader att bevaka

Råolja, EUR/USD, USD/JPY – marknader i fokus idag.

Råolja

Råoljan nådde den uppmätta rörelsen av en stigande triangel när den nådde 76 dollar igår. Oljan hittar köpare över 70 dollar och endast en rörelse under denna nivå hade signalerat en korrigering.

EUR/USD

EUR/USD är på väg att nå det stora dynamiska stödet runt 1,18. En starkare NFP-rapport än väntat kan räcka för att få paret att stiga genom stödet, då förväntningarna växer att Fed kommer trappa ned på sina tillgångsköp inom kort.

USD/JPY

En av de starkast stigande trenderna i år har skapats på USD/JPY-paret. Det dagliga diagrammet återspeglar en svaghet i den japanska valutan, vilket även är en svaghet som har kunnat observeras på andra valutapar. Det är först efter en rörelse under 110 som man kan börja prata om en nedåtgående trend. Utan en sådan nedgång är det fortfarande uppåt som vägen med minst motstånd är.

Vinnare och förlorare

Råoljan är handelsveckans vinnare då priset nådde över 75 dollar. Aktiemarknaderna är också starka medan den amerikanska dollarn väntar på NFP-rapporten för att hitta riktning.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto