Home > Marknadssammanfattning: Råoljan på över 70 dollar, den amerikanska dollarn närmar sig sina lägsta nivåer under 2021

Marknadssammanfattning: Råoljan på över 70 dollar, den amerikanska dollarn närmar sig sina lägsta nivåer under 2021

ECB-mötet och den amerikanska inflationsrapporten räckte inte för att skapa volatilitet på valutamarknaden. All uppmärksamhet riktas nu mot Fed:s nästa möte på onsdag.

De två viktigaste ekonomiska händelserna ligger nu bakom oss (ECB-mötet och den amerikanska inflationsrapporten), och marknadsdeltagare har därmed en handelsdag på sig att smälta siffrorna. ECB behöll sina lättnader, trots att de levererade en positiv tillväxtprognos för europeiska ekonomier.

Inflationen i USA översteg förväntningarna för andra månaden i rad. En närmare titt på historiska uppgifter visar att detta är de två största förändringarna över två månader i core-CPI sedan augusti 1981.

S&P500 uppskattade den höga inflationen då investerare skickade indexet till nya rekord. Aktiemarknaden i den utvecklade världen hittar fortfarande köpare då inflationen accelererar och den globala ekonomiska prognosen förbättras efter den pandemirelaterade lågkonjunkturen. Europeiska aktiemarknadsindex följde sina amerikanska motsvarigheter och har handlats nära sina senaste höjder hela veckan.

Den amerikanska dollarn ligger fortfarande nära sina lägsta nivåer under 2021 och EUR/USD och AUD/USD handlas nära sina höjder för året, samtidigt som USD/CAD ligger nära sina lägsta nivåer. Valutamarknaden var ganska tyst denna vecka. Inte ens gårdagens händelser i USA och Europa kunde skapa volatilitet.

Råvarorna korrigerade en aning från de senaste höjderna men har presterat starkt hittills under handelsveckan. Råoljan steg mest, följt av guld. Om WTI-priset på råolja stänger veckan över 70 dollar sätter det ytterligare press på inflationen under den kommande perioden.

Veckans analys

Efter de senaste två handelsdagarna med räntebeslut från BOC och ECB samt den amerikanska inflationsrapporten har valutahandlare fått en chans att andas lite. Dagens ekonomiska kalender innehåller inte mycket, och om det sker prisförändringar beror de troligtvis på veckans tidigare händelser.

Endast Preliminary University of Michigan Consumer Sentiment, en konsumentbarometer, har potentialen att få marknaderna att flytta på sig. När den släpps kommer dock investerare snarare fokusera på nästa veckas räntebeslut från Fed, och den efterföljande presskonferensen.

Marknader att bevaka

S&P500, USD/CAD, AUD/USD – marknaderna i fokus idag.

S&P500

Gårdagens inflationsrapport i USA skrämde inte aktiemarknaden. Rädslan för hög inflation ledde till en abrupt nedgång på aktiemarkandsindexen i maj, vilket sen återhämtades dagarna efter.

Denna gång var dock annorlunda. S&P500 nådde rekordhöga nivåer kort efter inflationsrapporten släpptes, trots faktumet att ökningen över två månader på varor och tjänster i USA är den största på över tre årtionden.

S&P500 handlas med en budton hela veckan. Gårdagens nya rekord bör inte komma som en överraskning med tanke på den stigande trend som har dominerat på sistone. Vad gäller resten av handelsveckan förbereder sig markandsdeltagare redan på Fed:s möte nästa vecka. Kommer S&P500, och implicit marknaden, sätta press på Fed?

USD/CAD

USD/CAD har rört sig i ett snävt intervall i över en månad. Den massiva nedgången som startade med en återhämtning av priset i april 2020 hittade starkt stöd runt 1,20-området.

Inte ens Kanadas centralbanks penningpolitiska utlåtande kunde bryta detta intervall, vilket man kan se på den tekniska bilden. En rörelse över 1,2150 bör leda till mer styrka mot 1,23, medan ett genombrott under det kritiskt viktiga 1,20-stödet kan leda till mer svaghet mot 1,1850.

AUD/USD

AUD/USD är fortfarande ett av de starkaste paren på valutamarknaden. Det ligger just nu runt sina högsta nivåer för 2021, men har svårt att bryta sig ut och hålla över 0,78.

Marknaden handlades med en budton under pandemin och korrelerade starkt med de amerikanska aktiemarknadsindexen. De som vill satsa på att AUD/USD ska sjunka bör endast göra det efter ett genombrott under 0,76-området, framförallt efter en daglig stängning i detta område. Om det sker en sådan stängning antyder den uppmätta rörelsen av ett möjligt ”head and shoulders”-mönster att 0,74-området kan vara möjligt.

Vinnare och förlorare

Råoljepriset är veckans vinnare, medan den amerikanska dollarn ligger nära sina lägsta nivåer för 2021.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto