Home > Marknadssammanfattning: Råvarupriser avviker då guld och olja rör sig i motsatta riktningar

Marknadssammanfattning: Råvarupriser avviker då guld och olja rör sig i motsatta riktningar

Guld och olja avviker under en dag som markeras av konsolidering på de flesta valutaparen.

Prisförändringarna vände igår då den amerikanska dollarn spände musklerna. Efter att ha nått 1,2080 under London-sessionen vände EUR/USD söderut, vilket även ledde till liknande förändringar på andra dollarpar.

Ryktena på marknaden antyder att EUR/USD minskade efter en ny undersökning som pekar mot att det gröna partiet, Allians 90/De gröna, i Tyskland presterade bättre än väntat mot Merkels kristdemokratiska union (CDU). Eftersom andra dollarpar som AUD/USD och GBP/USD minskade kan vi troligtvis härleda denna rörelse till en starkare dollar snarare än en svagare euro.

De amerikanska aktiemarknadsindexen korrigerade igår, men inte tillräckligt för att hamna i rampljuset. I Europa ser det ganska lugnt ut på aktiemarknaden, vilket ligger i linje med det låga antalet ekonomiska händelser denna handelsvecka.

Vad gäller råvaror har vi sett svaghet på WTI-priset på råolja, och relativ styrka för guldet. Oljan nekades från en viktig horisontell resistens och sjönk med nästan tre dollar från gårdagens höga noteringar, samtidigt som guldet höll sig relativt stabilt.

Dagens analys

Om man dömer av de ekonomiska händelser som ligger framför oss inleds handelsveckan på riktigt idag. Storbritanniens CPI och Kanadas centralbanks räntebeslut innebär att det finns något för alla idag. Imorgon går även ECB-mötet och den efterföljande presskonferensen av stapeln, så euro-traders kommer troligtvis positionera sig i enlighet med det.

Marknadsdeltagare förväntar sig att brittisk CPI kommer fördubblas från 0,4% till 0,8%. I och med den inflationsrelaterade press som vi har sett i den utvecklade världen är sannolikheten stor att även den brittiska inflationen kommer överträffa förväntningarna, och det brittiska pundet kan kommer att stiga efter sådana nyheter.

Beslutet från Kanadas centralbank är svårt att förutspå då centralbanken troligtvis kommer vara en av de första att dra ner på sina tillgångsköp. Det är oklart hur marknadsdeltagare kommer reagera på detta dock. Det kan tolkas som hökaktigt snarare än duvaktigt för den kanadensiska dollarn, men nyheterna kan få motsatt effekt då den kanadensiska dollarn har presterat starkare än sina G10-konkurrenter under pandemin.

Source: forexfactory.com

Marknader att bevaka

FTSE 100, EUR/USD och WTI-priset på råolja är marknaderna i fokus idag WTI.

FTSE 100

FTSE 100 har haft det svårt att avancera efter att indexet tog sig ur den triangel som agerade som fortsättningsmönster. Serien med högre höga noteringar och högre låga noteringar håller dock, vilket innebär att trenden lutar mot en rörelse tillbaka till nivåerna innan krisen.

EUR/USD

EUR/USD-paret nekades från den dynamiska resistensen, och nu är 1,20-nivån viktig inför ECB:s beslut imorgon. Serien med högre höga noteringar och högre låga noteringar är i så fall viktig, men paret bör först ta sig under 1,20. Inför beslut är sannolikheten hög att EUR/USD håller sig över denna psykologiskt viktiga nivå.

WTI-pris på råolja

Råoljan mötte stark resistens vid toppen av den föregående triangeln och sjön med över 3 dollar från sina höga noteringar. Precis som att 1,20-nivån är viktig för EUR/USD-paret spelar även 60 dollar-nivån en viktig roll för WTI-priset på råolja.

Vinnare och förlorare

Oljan är den största förloraren och guldet är den största vinnaren då dessa råvaror avviker.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto