Home > Marknadssammanfattning: Risk-on dominerade månaden då den svaga dollarn fick aktier och råvaror att stiga

Marknadssammanfattning: Risk-on dominerade månaden då den svaga dollarn fick aktier och råvaror att stiga

En sjunkande dollar ledde i april till högre aktie- och råvarupriser. EUR/USD formerade en stigande kil över 1,20, vilket kan signalera en skarp vändning under den kommande månaden. 

Månadens sista handelsdag är här, utan viktiga ekonomiska händelser. Därför fokuserar de flesta traders och investerare på kapitalförvaltning, hur de kan positionera sig inför den kommande handelsmånaden och vad NFP-rapporten (som kommer om en vecka) kommer visa.

April var en enkelriktad gata för finansiella marknader. Den amerikanska dollarn sjönk hela månaden. Framförallt EUR/USD minskade från den första dagen av månaden.

De flesta valutaparen drabbades av dollarns svaghet, med USD/JPY som undantag då det återhämtade en del av sina förluster under månadens sista vecka. Det var inte överraskande att den svaga dollarn fick aktie- och råvarupriserna att stiga.

Resultaträkningen för kvartalet var i full gång i USA då stora IT-företag släppte sina resultat för årets första kvartal. Bara denna vecka har Alphabet (Googles moderbolag), Apple, Microsoft och Amazon rapporterat sina resultat, utan besvikelser. Facebooks aktiepris steg till nya rekord efter ett resultat som slog förväntningarna för kvartalet.

Aktierna hittade köpare hela månaden. De huvudsakliga amerikanska indexen fortsätter att slå nya rekord tack vare bristande volatilitet och lättnader från Fed.

Kanadas centralbank började trappa ner sitt program för kvantitativa åtgärder denna månad, vilket kan leda till att andra stora centralbanker följer samma kurs. Fram tills dess fortsätter valutans stigande trend.

Råvarorna har haft en bra månad. Guldet konsoliderade för det mesta under 1 800 dollar och var inte tillräckligt stark för att ta sig förbi resistensen. Oljan gjorde en stark vändning från under 60 dollar till 64,60 dollar när detta skrivs. Samtidigt når kopparn nya höjder för månaden efter att ha brutit sig ur en stigande vimpelformation.

Månadens analys

Dagen markeras troligtvis av sådana flöden som man brukar se under slutet av en månad (oftast högre volatilitet) snarare än av ekonomiska händelser. Till följd av det bör traders fokusera på månadens narrativ: dollarn, aktiemarknaden och månadsslutsflöden.

Marknader att bevaka

Dow Jones, EUR/USD och USD/JPY är marknaderna i fokus idag.

Dow Jones

Detta diagram visar Dow Jones dagliga priser under april. Vi ser att stigande ljus dominerar, och prisförändringarna håller kvar en positiv trend även när marknaden i stort hade en sämre dag.

Just nu ser det ut som att marknaden har stött på resistens vid 34 000 med konsolidering precis under denna nivå. Detta kan vara en stigande triangel, och de som satsar på en stigande trend kan vilja vänta på en daglig stängning på under 34 300.

EUR/USD

EUR/USD-diagrammet har varit ett av månadens mest intressanta diagram. Som vi nämnde tidigare har denna marknad haft en budton hela månaden. Investerare köpte EUR/USD oavsett beslut från ECB och Fed.

Faktum är att ekonomiska resultat från Europa såg bättre och bättre ut under månaden, och vaccinationstakten ökade. I onsdags rapporterade Tyskland att de hade vaccinerat över en miljon av sin vuxna befolkning, medan Spanien hade vaccinerat hälften av det, och det går även bra för Italien. Detta tillsammans med ECB:s motvilja att följa i Feds fotspår när det kommer till lättnader togs av marknaden som ett stigande tecken för euron, och köpte därmed euron hela månaden.

Men (det finns alltid ett ”men”), de som satsar på en stigande euro bör vara försiktiga mot månadens slut. EUR/USD formerade en stigande kil över 1,20, vilket är ett vändmönster. En rörelse under den lägre kanten signalerar mer svaghet och öppnar möjligheten att ta sig tillbaka till 1,20-nivån.

USD/JPY

Veckobilden av USD/JPY visar en minskande dollar, trots den styrka som vi såg under månadens sista handelsvecka. Efter att ha formerat ett sjunkande, uppslukande mönster kring 110 har USD/JPY minskat med över 200 punkter, tack vare dollarns svaghet.

Om USD/JPY inte klarar av att ta sig tillbaka till 110, vilket mönstren på diagrammet antyder, kommer svagheten troligtvis fortsätta under den kommande månaden. Om EUR/USD tar sig ur den stigande kilen och bryter nedåt kan det bästa sättet att utnyttja styrkan i JPY vara att sälja EUR/JPY.

Vinnare och förlorare

Dollarn är månadens förlorare då den har minskat mot alla G10-valutor och fick aktiemarknaden att stiga. Månadens vinnare är den amerikanska aktiemarknaden och euron.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.