Home > Marknadssammanfattning: Säkra tillgångar eftertraktade ett par dagar inför ECB-mötet

Marknadssammanfattning: Säkra tillgångar eftertraktade ett par dagar inför ECB-mötet

EUR/USD når 1,20 igen efter en helg då kryptovalutor sjönk kraftigt och under en vecka då ECB-mötet på torsdag driver veckans volatilitet

Handelsveckan inleddes med en smäll då kryptovalutamarknaden hade en tuff helg. Bitcoin tappade över 15% i en snabbkrasch på lördagen, vilket ledde till liknande förändringar på andra mynt. Svallvågor av volatilitet ledde till gap på marknader som USD/JPY och EUR/USD på måndagen.

Aktiemarknaderna i Europa och USA fortsätter att ligga högt. Dow Jones stängde föregående veckan över 34 000 punkter, vilket signalerar mer styrka under den kommande veckan.

Råoljan vände från under till över 60 dollar, vilket följde den svaga dollarn. Råvaror generellt sett stiger just nu, och guldet hotar att ta sig över 1 800 dollar igen.

Dagens analys

Den ekonomiska kalendern idag och imorgon är relativt tunn på nyheter och det ser ut som att tekniska traders får mest utrymme idag. Siffror från den kanadensiska bostadsmarknaden är av intresse för de som köper och säljer kanadensiska dollar, men de flesta marknadsdeltagare kommer antagligen fokusera på ECB-mötet på torsdag.

Marknader att bevaka

Råolja, USD/JPY och EUR/USD är marknaderna i fokus idag.

Råolja

Den tekniska bilden visar hur viktig 60 dollar-nivån är för råoljepriset. Marknaden har hängt runt denna nivå sedan februari i år, och har hittat stöd vid nedgångar under nivån.

Det finns ett wild card för råoljepriset, nämligen de pågående förhandlingarna om ett nytt Iran-avtal. Om ett avtal nås måste marknaden ta den nya iranska oljan i åtanke, vilket innebär att balansen mellan tillgång och efterfrågan förändras.

USD/JPY

USD/JPY inledde veckan med en nedåtgående ton. Efter att inte ha tagit sig över 110-nivån började traders satsa på JPY i jakt på säkerhet. Säkra valutor tjänar även på den japanska centralbankens senaste beslut. Genom att tillåta bredare intervall i räntan signalerar BOJ en villighet att låta den japanska valutan stiga.

EUR/USD

Detta är ett diagram som blir värt att minnas. EUR/USD är tillbaka över 1,20 ett par dagar inför ECB-mötet. EUR/USD-traders tog ECB:s misslyckande att signifikant öka tillgångsköp (som utlovades under föregående möte) som ett hökaktigt tecken, vilket ledde till att paret vände från 1,17. Marknaden kommer troligtvis fortsätta i samma riktning tills torsdag, och 1,20-nivån får då en viktig roll.

Vinnare och förlorare

Japanska yen är vinnare under starten av handelsveckan medan kryptovalutorna är de huvudsakliga förlorarna.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto