Home > Marknadssammanfattning: Sänkt volatilitet under veckan får aktiemarknaden att stiga och dollarn att sjunka

Marknadssammanfattning: Sänkt volatilitet under veckan får aktiemarknaden att stiga och dollarn att sjunka

Den amerikanska dollarn har sjunkit denna vecka, mycket beroende av högre inflation och lägre volatilitet, och denna trend ser ut att fortsätta

Handelsveckan avslutas idag, och veckans tema har varit en lägre amerikansk dollar och en högre amerikansk aktiemarknad. Extremt låga volatilitetsnivåer har hjälpt aktiemarknaden då den ofta stiger då volatiliteten sjunker.

Obligationsräntan i USA föll signifikant, trots bättre ekonomiska siffror än väntat, vilket var lite märkligt. Under ekonomisk återhämtning brukar räntan stiga då investerare lämnar säkerheten som finns i obligationer och går mer mot mer riskabla tillgångar. Denna vecka steg dock både obligationer och aktier. Om detta är mer än en temporär avvikelse kommer det få en stor påverkan på marknadens volatilitet, både kortsiktigt och på medellång sikt.

Börsintroduceringen för Coinbase var handelsveckans stora händelse. Denna kryptobörs inledde sin resa med en värdering på cirka 100 miljarder dollar, vilket signalerar att kryptovalutorna är här för att stanna.

En sak som är värd att nämna kommer från FinTwit-gemenskapen vad gäller ett specifikt företag på den amerikanska aktiemarknaden som nådde en värdering på 100 miljoner dollar. Vad är problemet här? Detta företag äger endast en liten restaurang i New Jersey. Ändå skickade investerare priset i taket av den enkla anledningen att de inte visste vad det var de köpte. Detta säger mycket om marknaden just nu där pengar dikterar allt.

I Europa nådde brittiska FTSE 100 den magiska 7 000-nivån. Trots Brexit letar investerare efter nya möjligheter och löften om en snabbare öppning av den brittiska ekonomin.

Lägre långsiktig ränta i USA har lett till att guldpriset stiger. Investerare vet att ränta och guld rör sig i en omvänd korrelation; när räntan stiger faller guldet och vise versa.

Dollarns svaghet kan även ses på WTI-priset på råolja, som steg över 63,50 dollar och visar inga tecken på att vända.

Veckans analys

Siffror från den amerikanska ekonomin har hamnat i rubrikerna denna vecka. Rapporter om inflationen och detaljhandeln slog båda förväntningarna i och med det enorma finansiella och monetära stöd som skickas ut i USA. Den takt som dollarn minskade ökade under tisdagen efter att inflationsrapporten släpptes, helt enkelt på grund av att högre priser sätter press på valutan, då investerare säljer dollarn i jakten på ett stabilare alternativ.

Utan viktig ekonomisk data idag kommer resten av handelsveckan troligtvis se likadan ut: lägre dollar, högre aktier, sänkt volatilitet.

Marknader att bevaka

FTSE 100, AUD/USD och EUR/GBP är marknaderna i fokus idag.

FTSE 100

Den brittiska aktiemarknaden fortsätter hitta köpare. Ett triangulärt mönster bröts nyligen uppåt, med en uppmätt rörelse som pekar mot styrka som når över nivåerna innan pandemin.

FTSE 100 har eftersläpat andra index som rörde sig över nivåerna innan pandemi för ett par månader sedan, men man bör komma ihåg att Brexit har varit ett stort problem för den brittiska aktiemarknaden. Nu när Brexit ligger bakom oss kan indexet ta igen den tappade marken snabbare än vad många marknadsdeltagare förväntar sig.

AUD/USD

AUD/USD nådde en ny höjd över 0,80, och korrigerade sedan mot slutet av februari tillsammans med Nasdaq-100. När Nasdaq återhämtade sig och nådde en ny topp följde dock AUD/USD inte efter. Ett ”head-and-shoulders”-mönster kan nu uppstå med resistens över nacklinjen.

EUR/GBP

EUR/GBP har tappar sedan Brexit i december. Vaccinationsfiaskot i Europa hjälpte inte utan pressade paret ytterligare nedåt.

Valutaparet har dock på sistone tagit sig över den nedåtgående trendlinjen i en rörelse som återspeglar både eurons styrka och pundets svaghet. Om paret tar sig över den tidigare lägre höga resistensen kan EUR/GBP ha ännu mer potential uppåt, vilket kan ses via den vimpelformation som just nu byggs upp precis under denna resistens.

Vinnare och förlorare

Veckans vinnare är amerikanska aktier och FTSE 100. Denna veckas förlorare är den amerikanska dollarn.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto