Home > Marknadssammanfattning: Silverpriset testar 25 dollar, mer svaghet är möjlig

Marknadssammanfattning: Silverpriset testar 25 dollar, mer svaghet är möjlig

Silverpriset har haft det svårt att ta sig över 28 dollar under pandemin. Till skillnad från andra råvaror, som steg skarpt, har guldet och silvret underpresterat. Ett genombrott under 24 dollar antyder en trippeltopp, vilket är ett vändmönster.

Ädelmetaller har haft det svårt under pandemin. Medan stigande inflation borde ha gett guld- och silverpriset ett stöd hände istället det motsatta.

Silvret handlas nu nära 25 dollar, och hotar att ta sig ännu lägre. Guldet dippade under 1 800 dollar, vilket antagligen kommer leda till ytterligare svaghet på silverpriset.

Råoljan köps fortfarande över 70 dollar. Ju mer priset konsoliderar över denna nivå desto större blir pressen på priserna, och desto mer kommer inflationen stiga. Med andra ord behöver de centralbanker som ser på inflationen som övergående, som Fed och ECB, se en prisdipp på oljan först. Fram till dess är inflationen här för att stanna.

Aktiemarknaden ligger fortsatt högt, även om Dow Jones inte lyckades hålla sig över 35 000, och andra index handlades med en liknande ton. Marknadsdeltagare väntar nu på beslutet från Fed och den efterföljande presskonferensen, vilket innebär att intervall troligtvis dominerar till dess.

Den europeiska aktiemarknaden öppnade med en nedgång på cirka 1% idag. Nedgången på amerikanska terminspriser vägde på europeiska marknader.

Valutamarknaden har i princip varit oförändrad denna vecka. Exempelvis stängde EUR/USD kring cirka 1,1770 i fredags, och när detta skrivs ligger paret på 1,17775. Återigen väntar alla på FOMC-utlåtandet och presskonferensen.

Dagens analys

Konsumentförtroendet förväntas ligga på 123,9 i USA. En miss här, tillsammans med gårdagens miss vad gäller bostadsförsäljningen, kan få marknaden att röra på sig. Ingen viktig ekonomisk data förväntas komma under London-sessionen.

Marknader att bevaka

Silver, AUD/USD och GBP/USD är marknaderna i fokus idag.

Silver

En möjlig trippeltopp sätter ytterligare press på silverpriset om marknaden dippar under 24 dollar. En sådan rörelse bryter mot serien av högre låga noteringar och indikerar ytterligare svaghet. Guldet kan vara den drivande aktören i en sådan rörelse då priset på guld nyligen sjönk till under 1 800 dollar.

AUD/USD

Högre råvarupriser under 2021 lyckades inte stötta AUD/USD-paret. Det är inte den australiska dollarns fel, utan har snarare med den amerikanska dollarns styrka att göra. Investerare köpte den amerikanska dollarn efter att Fed gjorde en hökaktig vändning i juni, och varje vändning har inneburit en möjlighet att blanka den australiska dollarn ända sedan dess.

GBP/USD

En liknande svaghet kan ses på GBP/USD-paret. Här är den nedåtgående trenden så uppenbar att paret nyligen reagerade från den dynamiska resistensen. Om Fed fortsätter vara hökaktiga kan vi se en skarp vändning av den senaste rörelsen uppåt för GBP/USD. Oavsett vilket är serien av låga högre noteringar intakt, vilket antyder att den nedåtgående trenden fortsätter.

Vinnare och förlorare

Den amerikanska dollarn fortsätter att köpas inför Fed-mötet. Ädelmetallerna är svaga.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto