Home > Marknadssammanfattning: Snäva intervall dominerar då investerare förbereder sig på ökad volatilitet

Marknadssammanfattning: Snäva intervall dominerar då investerare förbereder sig på ökad volatilitet

Volatiliteten förväntas gradvis öka då den kanadensiska centralbanken släpper sitt penningpolitiska beslut idag. Allt fokus är nu på priset på olja och aktiemarknader då vi väntar på råoljeinventarier och inflationsrapporten i USA.

Veckans första två handelsdagar visade sig vara relativt händelselösa. I och med det har de flesta finansiella tillgångarna mer eller mindre stått still från föregående veckas stängning.

Det bästa exemplet på detta är EUR/USD-kursen. Just nu sitter paret på 1,2180, ungefär den position det stängde under fredagen. Liknande prisförändringar kan ses på de flesta andra valutaparen, så man kan säga att valutamarknadens volatilitet var som bortblåst under veckans första två handelsdagar.

Men saker och ting kommer snart förändras. Kanadas centralbanks beslut kommer idag, och ECB:s beslut kommer imorgon. Dessa beslut är dock bara aptitretare på det så viktiga Fed-mötet om en vecka. Till följd av det rör sig marknaderna i snäva intervall då marknadsdeltagare förbereder sig på ökad volatilitet runt hörnet.

Aktiemarknadsindexen handlas nära sina rekordnivåer, vilket bland annat kan ses på Dow Jones och Xetra Dax. Råvaror visar också en positiv trend då guldet pressar sig mot 1 900 dollar och oljepriset flörtar med 70 dollar-nivån.

Dagens analys

Idag handlar allt om den kanadensiska centralbankens ränteutlåtande och råoljelagren. Båda dessa händelser har direkt påverkan på valutapar som involverar den kanadensiska dollarn, så detta är den arena där prisförändringarna spelar som störst roll.

Prognosen säger att Kanadas centralbank först kommer utannonsera ytterligare nedtrappningar av sina tillgångsköp under nästa möte i juli. Detta hade dock inte varit den första gången då en centralbank överraskar marknaden, framförallt med tanke på den inflationspress som just nu pågår i Kanada.

Marknader att bevaka

Dow Jones, EUR/GBP, AUD/USD – marknader i fokus idag.

Dow Jones

Dow Jones har under de senaste tolv månaderna format en enorm kil, vilket kan agera både som ett fortsättningsmönster och ett vändmönster. Viktiga nivåer att bevaka inför inflationsrapporten i USA på torsdag och Fed-mötet nästa vecka är 32 000-nivån nedåt och 36 000-nivån uppåt.

EUR/GBP

ECB:s räntebeslut och efterföljande presskonferens kommer troligtvis skapa mer volatilitet på euro-par. EUR/GBP som kan ses ovan visar snäva intervall på sistone. En rörelse över 0,8700 bör leta till mer intresse av att köpa, medan en brytning och stängning under 0,85 signalerar en fortsättning av den tidigare nedåtgående trenden.

AUD/USD

Ett massivt ”head and shoulders”-mönster har formerats på AUD/USD-paret sedan starten av handelsåret. Detta mönster går hela vägen till 0,80, men priserna vände snabbt tillbaka till 0,76, vilket nu agerar som stödnivå. En rörelse under detta kan leda till ökat intresse för den uppmätta rörelsen mot 0,72-området.

Vinnare och förlorare

Starka aktier, starka råvaror, svag dollar – handelsveckans tema hittills.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto