Home > Marknadssammanfattning: Snäva intervall dominerar på finansiella marknader, månadsslutets flöden viktiga

Marknadssammanfattning: Snäva intervall dominerar på finansiella marknader, månadsslutets flöden viktiga

EUR/USD-paret är tillbaka där det inledde handelsveckan. Preliminär BNP i USA blir viktigt idag.

Prisförändringarna denna vecka har minst sagt varit långsamma. Både valuta- och aktiemarknaden har rört sig i snäva intervall, mycket på grund av att det inte funnits många viktiga ekonomiska händelser som har haft förmågan att skapa volatilitet.

De amerikanska aktiemarknadsindexen korrigerade från sina höga nivåer, men bara en aning. S&P 500 pekar mot 4 184, vilket är aningen lägre än gårdagens stängning. I Europa har tyska DAX tappat till 15 440, men ligger fortfarande nära rekordnivåer. Detta är något som kan sägas om samtliga huvudsakliga aktieindex – marknaderna ligger nära sina rekord, så det är svårt att tala om någon meningsfull korrigering.

På valutamarknaderna har den amerikanska dollarn tagit igen det som tappades igår. Dollarn knappade in på euron, vilket kan synas på EUR/USD-kursen som föll från 1,2260 till 1,2180, men tog sig sen tillbaka till 1,22 i början av dagens London-session. Med andra ord är EUR/USD-kursen tillbaka där den inledde handelsveckan, vilket säger mycket om prisförändringarna på finansiella marknader just nu.

Guldet håller sig över 1 900 just nu och skapar förutsättningar för att andra råvaror också ska öka. Råoljan ligger nere med cirka en halv procent till 65,90 dollar efter en viss besvikelse från gårdagens råoljerapport i USA.

Dagens analys

Dagens huvudsakliga händelse är den preliminära BNP-rapporten i USA. Marknaden förväntar sig att BNP ska ha vuxit med 6,5% under det första kvartalet, men valutahandlare bör komma ihåg att preliminär BNP är den andra prognosen efter avancerad data. Därmed tenderar denna information vara prissatt innan rapporten släpps.

Marknader att bevaka

S&P500, USD/JPY, USD/CHF  – marknaderna i fokus idag.

S&P500

Det är svårt att tro att marknaden ska tappa när den ligger så nära sina rekord. Alla faktorer pekar uppåt, men försiktighet rekommenderas ändå här. Först har vi den viktiga 4 000-nivån som kan testas igen då marknaden mötte tuff resistens på vägen upp. Denna resistens bör nu agera som stöd. För det andra har marknaden på väg uppåt formerat en triangel som bröt den övre trendlinjen, testade den på nytt, men misslyckades med att nå en ny höjdpunkt. Detta beteende är ett tecken på svaghet, och om en ny höjd inte nås snart bör man inte räkna ut en rörelse tillbaka till 4 000.

USD/JPY

Fler snäva intervall hittar vi på USD/JPY-paret. Paret ser ut att köpas väl när det ligger nära 110, men har svårt att vända. Faktum är att 108,50-området har fungerat som starkt stöd, och en rörelse under det bör öppna portarna för att på nytt testa 107,50-området.

USD/CHF

I skarp kontrast till USD/JPY visar USD/CHF livstecken. En fallande kil pekar mot att en vändning kan vara nära, med 0,91-området som en viktig nivå.

Vinnare och förlorare

Den amerikanska dollarn har bättrat sig de senaste 24 timmarna, men det kvarstår att se om detta kommer bli ett tema för resten av handelsmånaden. Euron ser sårbar ut här, framförallt mot den amerikanska dollarn.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto