Home > Marknadssammanfattning: S&P 500 förbereder sig för sin sjunde raka vecka i rad med positiv trend

Marknadssammanfattning: S&P 500 förbereder sig för sin sjunde raka vecka i rad med positiv trend

Stark vecka för amerikanska och europeiska aktiemarknader. Vad kommer NFP-dagen innehålla?

NFP-dagen är äntligen här, och det är denna dag marknaderna har väntat på hela veckan. Det har hittills varit en typisk NFP-vecka där intervallen har dominerat på valutamarknaden, även om den amerikanska dollarn har köpts och sålts med en nedåtgående trend de senaste två dagarna.

Prisförändringarna på EUR/USD hade en positiv dag under måndagen men det följdes av en total återgång under tisdagen. Under onsdagen såg vi sedan konsolidering, för att sedan vända tillbaka till måndagens höga nivåer ett par timmar inför NFP. Sådana prisförändringar är vanliga under NFP-veckan.

Aktierna reagerade positivt på den låga volatiliteten och intervallen på valutamarknaden. Till följd av det slog Dow Jones nya rekord igår, efter att ha brutit sig ut ur ett triangulärt mönster på 24 timmars-diagrammet.

Även europeiska aktier hade en bra vecka. FTSE100 hittade till slut styrkan att ta sig över 7 000-nivån, det spanska IBEX-indexet steg över 9 000 punkter och tyska DAX sitter bekvämt över 15 000.

Råvarorna fortsätter att stiga. Guldet tog sig ytterligare en bit uppåt de senaste 24 timmarna, mot 1 800 dollar-nivån. Inflationsoron i USA har lett till att investerare har börjat sälja dollarn och istället välja alternativa investeringar. Majs, koppar, timmer, livsmedel och bostäder rör sig i samma riktning – uppåt.

Veckans analys

Idag handlar allt om siffror från arbetsmarknaden i USA och Kanada. Av dessa två har siffrorna från den amerikanska arbetsmarknaden störst betydelse för finansiella marknader.

Det är fortfarande tidigt i handelsmånaden, så dagens rapport är viktig för framtida utvecklingar i maj.

Prognosen säger att den amerikanska ekonomin har lagt till cirka en miljon nya jobb i april. Vissa prognoser pekar snarare mot två miljoner, men snittet är mer måttligt i sin uppskattning.

Med tanke på den starka ekonomiska återhämtningen finns det ett bias mot en siffra som överstiger förväntningarna. Om så bli fallet bör aktierna fortsätta stiga, men frågan är vad som kommer ske med dollarn? Om siffrorna är bättre än förväntat bör den stiga, men starkare siffror kan även leda till en oro att ekonomin ska överhettas, vilket leder till högre inflation och därmed en svagare dollar.

Slutligen bör investerare alltid hålla ett öga på revideringar. Som så ofta är fallet har revideringar förmågan att få dollarn att gå åt både det ena och det andra hållet, om det är tillräckligt stora.

Marknader att bevaka

S&P 500, EUR/USD, AUD/USD – marknaderna i fokus idag.

S&P 500

Detta är ett diagram som är värt att minnas. Veckodiagrammet för S&P 500 visar att marknaden är redo att uppnå sitt sjunde gröna ljus i rad i detta ljusdiagram. Marknaden har med andra ord de senaste sex veckorna fortsatt att nå nya höjder, samtidigt som den fortsätter med sin serie av högre låga noteringar, vilket är själva definitionen av en stigande trend. NFP-rapporten blir viktig för hur denna vecka avrundas.

EUR/USD

EUR/USD vände igår från 1,20-nivån. Valutaparet antog ett triangulärt mönster som agerade som vändmönster, och efter att ha tagit sig högre har paret köpts och sålts med en budton. 1,20-nivån fortsätter att vara en viktig nivå för nedåtgående rörelser. Om vi inte ser någon svaghet i Europa kommer antagligen utvecklingarna i USA gynna en lägre dollar.

AUD/USD

24 timmars-diagrammet för AUD/USD visar att paret har saknat riktning de senaste dagarna. Under de senaste tre veckorna har paret rört sig i ett väldigt snävt intervall, och korrelerar fortfarande direkt med den amerikanska aktiemarknaden.

Medan Dow Jones lyckades ta sig till nya rekordnivåer har AUD/USD inte lyckats följa efter. 0,80-nivån är fortfarande viktig för stigande rörelser, medan en rörelse under 0,76 kan leda till mer svaghet.

Vinnare och förlorare

Indexen i USA och Europa har presterat starkt denna vecka, och vissa amerikanska index, som Dow Jones, har slagit nya rekord. Dollarn sjunker fortfarande på grund av en stigande oro över inflation, och därmed är det grönt ljus för råvarorna att stiga i pris.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto