Home > Marknadssammanfattning

Marknadssammanfattning

Handelsveckan är full av ekonomiska händelser som kan få marknaderna att röra på sig. Faktum är att vi redan ser intressanta rörelser då den amerikanska dollarn ser ut att stiga.

Två centralbanker kommer släppa sina penningpolitiska beslut denna vecka – Australiens centralbank (RBA) och Storbritanniens centralbank (BOE), men fokus ligger fortfarande på den amerikanska dollarn då NFP-rapporten kommer på fredag. Förra månaden blev den amerikanska ekonomin av med jobb, och ifall vi ser en vändning i detta område kan dollarn stiga tack vare positiv ekonomisk data.

Amerikanska aktier ligger nära rekordhöga nivåer då säsongen för att rapportera intäkter bland företag i IT-sektorn slår förväntningarna. Medan de ligger nära rekordhöga nivåer ser det nu ut som att många väljer att köpa dippen.

I Europa pågår en skandal som rör leveranserna av vaccin, men det ser ut som att den har lättnat en aning. AstraZeneca utannonserade utökade leveranser, och Pfizer/BioNTech gjorde detsamma. Den tid som gått förlorad (cirka en månad) får dock konsekvenser i ekonomin.

Just nu pratar alla om silver. WallStreetBets, en subredditgrupp som agerar tillsammans på marknaden, ser ut att just nu köpa och hålla silver. Silver anses av många vara den mest kortsålda marknaden, vilket innebär att det kan finnas en möjlig short squeeze där.

Dagens analys

NFP-veckan är en speciell vecka då marknaden oftast rör sig i snäva intervall. Prisförändringarna på måndagen påverkas oftast av traders som redan har positionerat sig för NFP-rapporten mot slutet av veckan.

Under de tidiga timmarna i Europa har vi sett en stark PMI för tillverkningssektorn i Schweiz (59,4), Euro-området (54,8) och Storbritannien (54,1). Senare samma handelsdag ser ISM Manufacturing i USA hamna på 60 – positiva överraskningar här lär leta till att USD stiger.

Marknader värda att bevaka

EURUSD, USDCHF och GBPCHF ligger på viktiga nivåer idag – EURUSD har haft problem att hålla sig under 1,21, USDCHF bröt ett inverterat ”head and shoulders”-mönster och GBPCHF bröt sig ur en stigande triangel.

EURUSD

EURUSD-paret hittade starkt stöd kring 1,21 då köpare agerade på alla försök av paret att sjunka. Dagens prisförändringar blir viktiga då en nivå nära och under 1,21 antyder att marknaden siktar mot ett ”head and shoulders”-mönster nära 1,15.

USDCHF

USDCHF steg efter en starkare än väntad PMI-rapport för tillverkningssektorn. Detta är ett av de mest kortsålda valutaparen, och vändningen här får konsekvenser för hela valutamarknaden. Om vi dömer av det omvända ”head and shoulders”-mönstret finns det fortfarande en lång väg att gå för marknaden tills den når den uppmätta rörelsen.

GBPCHF

Paret formerade en stigande triangel som bröt högre i fredags. Ett fortsättningsmönster pekar mot 1,2350 då sådana trianglar dyker upp under starka uppåtgående trender.

Vinnare och förlorare

Euron ser svag ut idag. Alla tittar nu på EURUSD då paret just nu ligger under 1,2080, och rörelsen nedåt är överraskande då den övergripande positioneringen har varit att satsa kort på dollarn. Konsensus är att 2021 innebär en lägre dollar, och alla pratar om hur mycket dollarn kommer minska i värde. En brytpunkt under 1,21 kan därmed förlängas då de flesta är positionerade långt.

Å andra sidan kan dollarns styrka inte ses på andra marknader, då Bitcoin har stigit med 3%, Nasdaq100 1,14% och även S&P 500 stiger. Om EURUSD stänger under 1,21 idag beror det troligtvis på eurons svaghet snarare än dollarns styrka.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto