Home > Marknadssvep: Aktier och kryptor faller efter inflationsdata från USA

Marknadssvep: Aktier och kryptor faller efter inflationsdata från USA

  • USA:s inflation steg med 7,5% för sin snabbaste takt på 40 år; Fed förväntade sig att höja räntorna med 0,5% i mars
  • Osäkerheten på marknaden såg till att aktier sjönk torsdag och fredag, med bitcoin som ledde kryptovalutor i att publicera liknande rörelser.

Globala börser sjönk i torsdags och sjönk på fredagen när marknaderna reagerade på färska uppgifter som visade att amerikanska konsumentpriser steg i en takt som senast sågs för 40 år sedan, inför den första Fed-räntehöjningen i mars.

USA:s inflationssiffra steg med 7,5%

På torsdagen visade data att den amerikanska inflationen hoppade med 7,5% jämfört med föregående år i januari för att nå sin högsta takt sedan 1982. Takten år för år låg över ekonomernas prognoser på 7,3%.

Om hur Fed sannolikt kommer att gå vidare efter de hetare än förväntade KPI-data, sa St. Louis Federal Reserve Banks president James Bullard till Bloomberg på torsdagen att han skulle vilja se centralbanken gå för en höjning på 100 punkter i juli.

Storbritanniens ekonomi expanderade trots Omicron

Den brittiska ekonomin expanderade med 7,5% 2021, med data som visade en 0,2% nedgång i december jämfört med de förväntade 0,6%. Inflationen under månaden låg kvar på 5,4% eftersom bruttonationalprodukten (BNP) under fjärde kvartalet kom in på 1%.

Den amerikanska 10-åriga statsräntan hoppade över 2% för första gången sedan augusti 2019, medan dollarindexet svävade runt 95,75, stärktes med 0,2% mot en korg med sex stora globala valutor.

Dow faller när aktierna faller

Amerikanska aktier föll i efterdyningarna av konsumentprisindexdata, med alla index som stängde negativt. De europeiska och asiatiska marknaderna handlades också lägre på fredagen, med aktier i Kina och Australien som alla avslutade sessionen lägre medan japanska aktier höll något högre.

I Europa stängde aktier i minus med det paneuropeiska Stoxx 600-indexet ned 0,59% och Storbritanniens FTSE 100 som tappade 0,15%. Franska CAC sjönk 1,27%.

S&P 500 sjönk med 1,31% medan Nasdaq Composite hade tappat 1,93% i tidiga eftermiddagsaffärer. Samtidigt sjönk Dow Jones Industrial Average med mer än 200 punkter, -0,90%.

Bitcoin vändning från $45 600

Bitcoin sjönk med 3,7% på fredagen efter att ha sålts på toppar över $45 600 på torsdagen.

Även om pionjärkryptovalutan fortfarande steg med mer än 17% under veckan, antydde ytterligare svagheter en möjlig nedbrytning under stödet runt $43 000. På fredagen höll BTC-USD-paret runt $43 550.

Ether, den inhemska kryptovalutan på Ethereum-nätverket, var också nere efter att det negativa sentimentet föll över risktillgångar. ETH-USD-paret bytte ägare runt $3 080, nästan 4% ned på dagen även om veckouppgångarna låg på drygt 15%.

På andra håll steg guldet med 0,3% till $1 841 per ounce och oljan såg ut att studsa högre efter tidigare fall under veckan. Råoljan var 2,35% högre till $91,99 per fat.

Taggar: