Home > Marknadssvep: europeiska aktier upp, amerikanska marknader stängda

Marknadssvep: europeiska aktier upp, amerikanska marknader stängda

Amerikanska marknader kommer att förbli stängda på måndagen, vilket gör det lätt på datafronten, men här är vad som kan röra aktier den här veckan:

  • Q4 resultat

  • Storbritanniens inflationsdata

  • Centralbankers policyuttalanden

Veckan ser intäkter från flera amerikanska företag, inklusive Goldman Sachs och Netflix. Investerare kommer sannolikt också att titta på kinesiska beslutsfattares steg efter att deras BNP-data visade att ekonomin växte med 4% under fjärde kvartalet och 8,1% förra året.

Shanghai Composite steg 0,58%, medan Shenzhen-komponenten hoppade 1,5% för att leda uppgångar över Asien-Stillahavsområdet. Japanska Nikkei 225 steg 0,74% medan australiensiska ASX 200 steg 0,32%. Sydkoreas Kospi sjönk dock 1,09% och Hongkongs Hang Seng-index föll 0,68% för att markera fortsatt svaghet på aktiemarknaden.

De europeiska marknaderna har öppnat högre, med FTSE 100 upp 0,66% och det paneuropeiska Stoxx 600-indexet +0,57%. Tysklands DAX och Frankrikes CAC leder också andra europeiska börser med en positiv start på veckan, upp med 0,4% respektive 0,62%.

Med data lätt på måndagen kommer marknaderna sannolikt att fokusera på vad som väntar den här veckan.

Bortsett från resultatet för fjärde kvartalet, kommer Storbritanniens inflationsdata för december samt språket och tonen för ECB i dess protokoll för decembermötet att lyfta fram viktiga händelser att titta på den här veckan.

Centralbankspolicyuttalanden

Bank of Japan kommer att släppa ett uttalande om inflationen på tisdag, med en uppgång i priserna nyligen ett nyckelsegment att kommentera. Detta kommer i slutet av ett tvådagarsmöte som börjar på måndag.

På onsdag kommer Bank of Englands guvernör Bailey att tala, med marknader som sannolikt kommer att fokusera på hans kommentarer om inflationen efter att BoE överraskade i december förra året med en räntehöjning.

På torsdag kommer Europeiska centralbanken att publicera protokoll från bankens decembermöte. Medan euroområdets centralbank valde att hålla fast vid de befintliga stimulansåtgärderna snarare än att höja räntorna, kommer investerare att vara angelägna om detaljer om vad beslutsfattare tycker om stigande konsumentpriser i medlemsländerna.

Vinstresultat Q4

Börsen har hittills haft en ojämn start på 2022, där teknik- och tillväxtaktier har haft mest smärta. Men investerare kommer att vara angelägna om vinstsäsongen för en positiv trigger inför Feds räntehöjningar.

Aktiemarknaderna kommer också att se till att få starka vinster för att hjälpa till att hejda uppgången i statsobligationer, ett scenario som historiskt sett har hämmat tillväxtaktier.

På tisdag kommer Goldman Sachs att lyfta fram resultatet för fjärde kvartalet i finanssektorn, med andra som är planerade att rapportera är Charles Schwab och BNY Mellon.

På onsdag kommer Bank of America och Morgan Stanley att rapportera. Också på onsdag är Procter & Gamble. FAANG aktieinvesterare kommer också att kolla in Netflix, som kommer att rapportera på torsdag.

Storbritanniens arbetskraft- och inflationsdata

Storbritanniens inflations- och arbetsmarknadsdata är också ute den här veckan, med KPI-data som publicerades på onsdagen som förväntas visa att inflationen ökade med 5,2%. BoE räknade redan med en topp till 6% i början av Q2, så arbetsmarknadsdetaljer kan vara den kritiska informationen som investerare behöver titta på.

Euroområdets KPI kommer att släppas på torsdag, medan fredagen släpper detaljerna i Storbritannien om detaljhandeln.

De amerikanska marknaderna är stängda på måndagen för Martin Luther King Jr.-dagen.