Home > Marknadssvep för december 2021: Alphabet toppar Big Tech-aktier

Marknadssvep för december 2021: Alphabet toppar Big Tech-aktier

Här är börssvepet för december 2021, med Alphabet (GOOG) som årets bästa Big Tech-spelare.

S&P 500 noterade 70 nya toppar och är inställd på en uppsida på 27% vid marknadens stängning. Samtidigt, i Europa, gick Frankrikes CAC 40 snabbare än Stoxx 600 och den brittiska referenspunkten FTSE 100, med 30% uppgång i år.

Inom krypto hoppade Bitcoin till en rekordnivå på $69 000, trots ett stort tillslag i Kina, även om den sedan dess har sjunkit att sväva under $50 000. Samtidigt studsade traditionellt hedgetillgångsguld över $1 960 per ounce tidigare under året, men har haft det tufft och är på väg mot sin största årliga nedgång sedan 2015.

Meme-aktier var en annan breakout-historia på marknaden i år, med återförsäljare inspirerade av WallStreetBets som pressade GameStop (GME) till nya rekordnivåer. AMC Entertainment, som hade kämpat 2020, steg också till att bli en av de största vinnarna 2021.

Bland de stora tekniska företagen bytte Facebook namn till Meta Platforms, medan Apple Inc. flirtade med en värdering på 3 biljoner dollar. Teslas vd Elon Musk stod också i centrum 2021, både för sitt starka stöd för meme-myntet Dogecoin och för försäljningen av miljontals TESLA-aktier.

Större aktieindex månatlig sammanfattning

S&P 500 är upp 4,6% jämfört med december, medan Dow Jones Industrial Average har stigit 5,6% och Nasdaq composite 1,3%. Blue-chip S&P 500 är inställd på att avsluta 2021 stabilt i grönt med uppgångar över 28%, medan Nasdaq (+22% YTD) och Dow (+20% YTD) också är redo för tvåsiffriga vinster.

I Europa är Stoxx 600 upp 5% denna månad, med det pan-europeiska indexet på väg mot en 22,5% ökning under det senaste året.

Frankrikes CAC 40 är upp 6,7% i december och ser en årlig förändring på +30%, medan DAX är upp 5,2% på den månatliga loggen och ser ut att ha en årlig uppsida på 16%. FTSE 100 har lagt till 4,8% denna månad och kommer att stänga nästan 15% högre 2021.

Viktiga marknadshändelser den senaste månaden

Inflationen överraskar

Inflationsdata över de stora ekonomierna visade tillväxt i takter som inte setts på decennier, med uppgifter från USA och Storbritannien för november som visade den snabbaste tillväxttakten från år till år på 39 år respektive 10 år.

Konsumentprisindex (KPI)-data för USA visade ett hopp på 6,8% på årsbasis, den högsta den har varit på sedan 1982. I Storbritannien steg inflationen med 5,1% till den högsta på 10 år, med konsumentpriserna ökade på grund av flaskhalsar i leveranskedjan och stigande energipriser.

Resultatsäsongen hjälpte aktier

Ett starkt rally för marknaden under de sista veckorna av 2021 baserades på en lika stark resultatsäsong för några av de ledande företagen över hela världen. Nettoomsättningen drevs upp av stark efterfrågan inför helgdagssäsongen och uppvägde också till stor del det sentiment som vägdes av lägre värderingar och låga guidningar.

Omicron hände

I december följde rese- och hälsoaktier främst uppfattningen om Omicron-virusstammen. Även om varianten hade en negativ effekt på marknaderna, är den inte så allvarlig som tidigare befarat. Regeringar har till stor del avhållit sig från att införa begränsningar av 2020-stilen, vilket innebär att en gradvis återgång till normalitet kommer att stärka marknaderna.

Federal Reserve och Bank of England sätter en hökaktig ton

Fed tillkännagav att de skulle slå upp sitt program för obligationsköp och att de skulle söka tre räntehöjningar under 2022 och 2023. Bank of England överraskade genom att höja bankräntorna i mitten av december, med den bredare marknaden som jublade över de två hökaktiga lutningarna med en betydande studs. En neddragning följde dock, och in i det nya året kommer investerare noggrant att titta på hur Fed fortsätter med sina planer.

Toppresterande i S&P 500- och Big Tech-aktier

I S&P 500 inkluderade toppresterande aktier 2021 Moderna (MRNA) med +130%, NVIDIA (NVDA) med +132%, Fortinet (FTNT) med +146%, Marathon Oil (MRO) med +150%, och Devon Energy (DVN), som är upp 198% i år.

Bland Big Tech-aktierna toppar Alphabet Inc. (GOOG) som bäst presterande med uppgångar på 68% under YTD, jämfört med S&P 500:s 52-veckors förändring på 28%.

Microsoft (MSFT) är nästa med 51%, medan Apple Inc. (AAPL) har sett uppgångar på cirka 33% för tredje plats. Facebook (nu Meta) kommer härnäst med 23% i år-till-datum vinster, medan Amazon (AMZN) har cirka 5% i årliga vinster.

Sammanfattningsvis,

2021 kommer att bli ännu ett bra år för marknaderna, med aktier som visar tvåsiffriga vinster för året och andra segment av marknaden som kryptovalutor får mer uppmärksamhet från institutionella investerare.

S&P 500 förväntas stiga under andra halvan av 2022, medan tillväxt i metaverse- och NFT-sektorn kan lyfta kryptomarknaderna. Olja och guld förväntas också nå nya toppar, liksom prognoser för obligationer.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto