Home > Marknadstrender November- ”What´s hot and what´s not…”

Marknadstrender November- ”What´s hot and what´s not…”

Vad hände egentligen i November månad? Vi har rådfrågat Tradingportalens referensgrupp bestående av 14 aktiva marknadsaktörer. En handfull försörjer sig på sin handel, några handlar aktivt vid sidan av sitt arbete/företag. Och några av dem sitter i finansbranschen.

Tillsammans utgör de en slagkraftigt tvärsnitt av aktiva marknadsaktörer med ett brinnande intresse för börs och finans…

Vad tycker de egentligen om den gångna månaden? Vad är hett och vad är mindre hett för tillfället? Häng med när Tradingportalen tar tempen på de hetaste trenderna på marknaden för våra läsares räkning.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Få våra kostnadsfria, oberoende analyser, skrivna av professionella placerare, direkt till din e-post!

WHAT`S HOT

Hett nr 1: Carl Bennet

Börsnoteringen av Lifco blev månadens stora succé. Och som väntat blev kommentarerna från tradingportalens referensgrupp översvallande.

”Bennet är dagens hjälte med tanke på hur smart han satte Lifco. 7 gångers överteckning! Rimligt, eller snarare lågt värderat. Och alla är vinnare. Bennet får välförtjänt goodwill inför framtida affärer. Aktien får rejäl marknadsföring som den kan åka skjuts på under lång tid.” säger en imponerad swing trader.

Och resten av referensgruppen instämmer emfatiskt:

”Småspararna som fick sina 50 aktier i tilldelning tjänade en tusenlapp drygt. Och mäklarhusen kommer att tjäna på minimicourtagen i samband med försäljningar av alla de småposter som många sparare sitter på. En ”win-win-win”.

Det är vackert!”

Hett nr 2: ISK-kontot

Precis som vår referensgrupp förutsåg redan i början av Oktober blev det en ultralåg beskattning i ISK-kontot för 2015. Vår referensgrupp gissade på 0,3 % men statslåneräntan sattes till slut på 0,9 vilket ger fantastiskt gynnsamma 0,27% i skatt på Din ISK under 2015.

Alltså blir det mer än en halvering jämfört med 2014 då skatten var dryga 0,63%.

En företagare och framgångsrik deltidstrader ur vår referensgrupp ger sin syn på saken:

”Om man tror på en stigande börs under 2015 finns det egentligen inga rationella alternativ till ett ISK-konto. Till och med för vanliga ränteplaceringar och andra lågriskalternativ är ju kontot numera en tydlig vinnare. 2015 blir ett fantastiskt år ur skattesynpunkt för Sveriges sparare, nu hoppas vi bara att börsen slutar på plus vilket knappast kan sägas vara säkert med tanke på den långvariga uppgången.”

Hett nr 3: Indexfonder

Indexfonderna är på stark frammarsch i Sverige. De utgör numera en tiondel av allt fondsparande och storbankerna tvingas anpassa sig till det nya marknadsklimatet, åtminstone delvis.

Under November kom nyheten att Swedbank sänker avgiften på totalt 7 av sina fonder. Det rör sig då om fyra av sina indexfonder, två räntefonder, och en blandfond. De två räntefonderna får en avgift på 0,1 % och indexfonderna (Europa, USA, Sverige, Asien och Mix Sverige) ligger kring 0,2 % vilket Tradingportalen bedömer som mycket konkurrenskraftigt. Även Nordea meddelade i November att de sänker avgiften på sina korta räntefonder.

”Branschen håller så sakteliga på att förändras till det bättre om du frågar mig och det är ju framför allt hos storbankerna som den största förändringspotentialen finns. Jag blev faktiskt lite förvånad över att man går så lågt i avgifter. Det känns i och för sig som om i alla fall Swedbank gör något av en pudel, med tanke på uppståndelsen i media kring Hedbergs mindre genomtänkta uttalande.”, säger en utpräglad fondspecialist till Tradingportalen. (Läs mer om Hedbergs kontroversiella uttalande längre ned).

Hett nr 4: Filip Weintraub

Under November meddelades att Filip Weintraub lägger ned sin fondverksamhet ”Labrusca Global” och istället¨återvänder till Skagen Fonder för att starta en ny fond. Varför har vi då med Filip Weintraub under rubriken ”What`s hot?”, borde inte han hamna under rubriken ”What`s not?” istället, frågar sig nog många av våra läsare. Men en nyckelperson i Tradingportalens referensgrupp håller inte med. Så här bedömer en fondförvaltare situationen:

”Filip är riktigt duktig och det faktum att han stänger igen Labrusca ser jag inte som något misslyckande eller något att skämmas över. Siffrorna kanske inte kom upp riktigt i de nivåer andelsägarana vant sig vid, men det har också varit en ganska svår period för värdeinvesteringar. Jag tycker att det är kul att han återvänder till Skagen, det är ovanligt med ”hemvändande söner” i den här branschen.”

Han fortsätter:
”Det är ju en del rockader på Skagen och det här kan nog vara en bra vitamininjektion. Jag är övertygad om att Filip kommer att hitta tillbaka till gammal god fin form nu när han återvänt till rötterna. Att ratta en stor fond är mer krävande än många inser, och man kan därför inte döma någon för något enstaka år eller två, man måste se till utvecklingen över en längre tidshorisont för att få en rättvisande bild.”

Hett nr 5: LYNX

Brummers kvantbaserade hedgefond Lynx slår verkligen klackarna i taket under november månad. Under gårdagen fick vi stängningssiffran för månaden, och det var verkligen trevlig läsning för andelsägarna i fonden. Under månaden gick fonden, som är känd för att svänga ordentligt, upp med hela 9,89 %. Mot bakgrund av den relativt svaga utveckling Brummers paraplyfond Multistrategy hade föregående månad, och med tanke på att denna fond också haft en relativt knackig utveckling under året är det naturligtvis goda nyheter för Sveriges största och mesta hedgefondsförvaltare.

Att det är just LYNX som kommer med kanonresultatet är inget chockerande. Fonden har en relativt aggressiv positionstagning och kan därför svänga ordentligt, både uppåt och nedåt. Det är med andra ord inget för den knäsvage. Samtidigt har den ett bra ”track record” och passar bra som komplement i en större välbalanserad portfölj pga av sin förhållandevis låga korrelation till aktiemarknaden som helhet.

WHAT`S NOT

Inte Hett nr 1: Riskkapitalbolag

Det har förvisso varit fantastiska tider för landets riskkapitalbolag räknat i kronor och ören. Nordic Capital vann den viktiga striden mot Skatteverket i mitten av November, och Altor bedöms ha tjänat 2,5-3 miljarder på OW Bunker-affären.

Samtidigt får branschen, med Gabriel Urwitz i spetsen, öppet försvara sig mot den alltmer fräna kritiken i media. Frågeställningen som de oftast ställs inför: ”Är det rimligt att majoriteten av dessa bolag inte betalar skatt i Sverige, samtidigt som en ansenlig del av vinsterna kommer från offentligt finansierade branscher?”

Men det är inte denna frågeställning som retat Tradingportalens referensgrupp. Istället är det hela debaklet kring OW Bunker som rört om bland känslorna.

En irriterad finansman som följt historien noga ger sin syn på förloppet:

”Den här branschen får ju allt svårare att hävda att den är samhällsbärande. En affärspartner sa till mig för många år sedan att han alltid haft som affärsprincip att aldrig köpa av ett riskkapitalbolag, och visst finns det många som kommer instämma i det resonemanget med tanke på händelseförloppet kring OW Bunker som ju gav en besk bismak. Altor får nog svårt att sätta nästa pjäs, med tanke på alla sura miner i marknaden.”

Han fortsätter:
”Det ligger nära till hands att jämföra riskkapitalisternas kortsiktighet med Carl Bennets långsiktighet när han satte Lifco. Det var klass det. Han är en riktigt sund affärsman, den där Bennet. Jag plockade nyligen upp lite Getinge, till stor del på grund av mitt förtroende för honom. Långsiktighet lönar sig i längden.”

En daytrader instämmer i kritiken: ”Det finns hur många skämt som helst som florerar om det inträffade, men det är klart det är nog inte kul för de inblandade. Förutom möjligtvis i viss mån för Altor och Carnegie då, som trots allt var de enda som tjänade riktigt bra på affären. Det finns dock en hemsida som gjort en rolig sammanfattning av det inträffade som blivit något av en social trend som kan vara rolig att kika på.”

Tradingportalen har också fått länken till denna hemsida ett flertal gånger under den gångna månaden.

Om Du har missat den kan Du se den här…

Inte Hett nr 2: Rubriksättarna på DI

DI rubriksättning
DI rubriksättning

Vi på Tradingportalen uppskattar DI och läser tidningen dagligen. Men vi är benägna att åtminstone delvis hålla med i den kritikstorm som framförs av vår referensgrupp angående tidningens benägenhet att ”ta ut svängarna” i samband med rubriksättningen för nätversionen av tidningen.

”Jag blir så trött på DI och deras rubriksättare” fräser en rutinerad finansman. ”Har man en så stark ställning som affärstidning känns det desperat att jaga efter klick med fåniga och missvisande rubriker ”.

Irritationen har funnits där under en period men det är en artikel under November som får bägaren att rinna över för den mångårige finansprofilen.

I artikeln slår man kortfattat fast att Autoliv kommer att handlas utan utdelning under dagen och att utdelningen motsvarar 4 kronor.

Hur rubriken lyder?

”Varning rasrisk. En aktie att se upp med. Varning denna aktie väntas falla när börsen öppnar.”

”Tycker du det är seriöst? Tycker du det?”, avslutar finansmannen sin upphetsade tirad…
Tradingportalens representant vågade inte annat än att pliktskyldigast nicka i bifall.

En annan finanslångvägare ger sin syn på saken senare under samma dag: ”Vi reagerade faktiskt på samma rubrik. Vad skall man säga? Det är tufft för mediebolagen och varje klick räknas. Skall man erbjuda tidningen gratis på nätet måste man ju dra in pengarna någonstans, i pappersversionen är rubriksättarna ofta mer verserade och läsarorienterade. Men visst är det många som tycker att vissa rubriker är missvisande. En halv procent ned till följd av utdelning är ju knappast ett ras.”

Han fortsätter på samma tema: ”Man slänger sig med för mycket värdeladdade ord. Antingen är det kursslakt eller blodbad på något, eller så är det någon person som ”rasar” över något. Eller så har Nokia gjort en Appledödare, Facebook har gjort en Linkedin-utrotare. Dötrist utveckling om du frågar mig.”

Inte Hett nr 3: Swedbanks fonder

Swedbank Roburs VD erkände mer eller mindre i en intervju i SvD under 2013 att deras aktivt förvaltade fonder i själva verket var passiva. Han sade: ”om vi ligger indexnära och med små avvikelser i en aktivt förvaltad produkt, då är ju sannolikheten att lyckas extremt låg”.

Aktiespararna har inlett en rättslig process mot Swedbank till följd av Tomas Hedbergs uttalande. ”Nu har vi en fond- bolagschef som erkänner att spararna inte har fått den produkt de betalat för”, sade bland annat Aktiespararnas dåvarande VD Carl Rosén.

Tradingportalens referensgrupp var inte förvånade över det inträffade. En före detta bankanställd marknadsaktör uttrycker sig så här:

”På samtliga storbanker har man ju under lång tid haft fonder som så att säga framställts som mer aktiva än vad de i själva verket är. Det är ingen hemlighet i finansbranschen, alla vet att det är så. Jag tror att det har en hel del att göra med kulturen i storföretag. Man får inte sparken om man likt zebran är en del av flocken. Däremot kan man få sparken om man sticker ut huvudet och riskerar att misslyckas, något som ju i princip är ett måste om man vill slå index över tid.”

Han fortsätter:
”När jag hörde Tomas Hedbergs uttalande kunde jag inte tro att det var sant. På den tiden jag jobbade på bank visste alla att man inte pratade om de här sakerna. Så fort vi fick höra Hedbergs uttalande började folk i rummet satsa pengar på hur lång tid han skulle få sitta kvar. Riktigt klumpigt när man befinner sig på den nivån. Högre chefsjobb innebär ju faktiskt att man skall ha omdömet att kunna undvika att säga sanningen i känsliga situationer.”

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Få våra kostnadsfria, oberoende analyser, skrivna av professionella placerare, direkt till din e-post!

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto