Home > Marknadstrender Oktober- ”What´s hot and what´s not…”

Marknadstrender Oktober- ”What´s hot and what´s not…”

Vad hände egentligen i Oktober månad? Vi har rådfrågat Tradingportalens referensgrupp bestående av 14 aktiva marknadsaktörer. En handfull försörjer sig på sin handel, några handlar aktivt vid sidan av sitt arbete/företag. Och några av dem sitter i finansbranschen.

Tillsammans utgör de en slagkraftigt tvärsnitt av aktiva marknadsaktörer med ett brinnande intresse för börs och finans…

Vad tycker de egentligen om den gångna månaden? Vad är hett och vad är mindre hett för tillfället? Häng med när Tradingportalen tar tempen på de hetaste trenderna på marknaden för våra läsares räkning.

WHAT`S HOT

Hett nr 1: ISK-kontot

De glada tillropen avseende det aktuella ränteläget har aldrig varit fler. Nej, det handlar inte om en stegrande utveckling för de redan skenande bostadsrättspriserna.

Istället är det aktiva börsfantaster som ivrigt gnuggar händerna när de glatt räknar med att schablonskatten på ISK-sparande kommer att hamna strax ovanför historiskt låga 0,3 %. Schablonskatten för ISK är avhängig av statslåneräntan som sätts den 30:e November. I dagsläget ser det ut som om den effektiva skatten på det totala kapitalet i en ISK för 2015 blir aningen högre än 0,3 %. Det innebär en betydande förbättring jämfört med innevarande år där den effektiva skatten är drygt 0,63 %.

2015 kan mycket väl komma bli det år man minns då det var skattemässigt otroligt förmånligt att äga aktier via en ISK. Nu gäller det bara att vi får en börsuppgång under nästa år också…

Hett nr 2: Shareville

Tradingportalen har testat Nordnets sociala mötesplats Shareville. Vår referensgrupp, närmare bestämt den handfull som provat Shareville bland dessa, gör ett entusiastiskt tummen upp ännu så länge. Åsikterna är överlag positiva och den allmänna uppfattningen verkar vara att ”Det här kan bli något riktigt stort för Nordnet. Sidan behöver en handfull lysstarka ”stjärnor” att ta rygg på, man behöver få bukt med en del tekniska barnsjukdomar, och det finns utrymme för en del lyft. Men potentialen för något fantastiskt bra finns där på sikt, definitivt!”

”Initiativet är kul och de har redan över 20 000 medlemmar, även om det ännu så länge är långtifrån alla som är aktiva. Tror den här massiva satsningen är tokviktig för Nordnet. Det har nog kostat en hel del tid, resurser och pengar. Vi får hoppas att det är en vinnare.”, sammanfattar en av Tradingportalens testpiloter.

Hett nr 3: Poddarna

Aktie- och finansrelaterade poddar har formligen exploderat på sistone. Anledningen är enkel: poddarna har visat sig få många följare på mycket kort tid. Tradingportalens referensgrupp gör tummen upp för poddarna, även om det faktiskt är relativt få i referensgruppen som lyssnar på någon av dem (5 av 14). De två mest välkända poddarna för sparare är Sparpodden med (Günther Mårder 0ch Jan Dinkelspiel), och Börspodden (med Johan och John, två Daytraders).  Sparpodden är ett initiativ från Nordnet, medan Börspodden sker i samarbete med Avanza.

Men vad tycker lyssnarna?

Vi har rådfrågat Tradingportalens referensgrupp angående vad de tycker är bra och mindre bra med poddarna. Vad är då den samlade bedömningen?

”Sparpodden är bredare, den riktar sig till alla som är intresserade av sparande, och är oerhört välproducerad. Mårder och Dinkelspiel är bra entertainers och lyckas fånga sin publik. Börspodden är smalare och passar aktiva och pålästa aktörer bättre. Produktionen är inte lika underhållande, men det de eventuellt saknar i underhållningsvärde vinner de i pålästhet.”

Tradingportalen frågar referensgruppen vad de båda poddarna skulle kunna göra bättre?

”Båda poddarna är mycket bra, och fyller ett syfte för sina målgrupper. Mårder och Dinkelspiel känns kanske inte lika trovärdiga avseende börsen och tekniska frågeställningar, det märks att de inte har någon bakgrund från marknaden. John och Johan känns mer trovärdiga som ”börsexperter”, men är aningen sämre ”entertainers” och har en något ”torrare” produktion. men båda poddarna är bra på sitt sätt.”

Sparpodden har smått otroliga 30 000 lyssnare i veckan, och även Börspodden har nått stora lyssnarframgångar.

I kölvattnet av succén för dessa båda poddar har en hel uppsjö av nya poddar vuxit fram och fler är enligt uppgifter till Tradingportalen på väg…

Hett nr 4: Nya innovationer från Avanza

Avanza har uppdaterat sin sida med en rad nya intressanta tjänster. Bland dessa märks rejält uppgraderade diagram, som är riktigt snygga och funktionella (candle sticks tillgängliga bland annat). Även nya intressanta funktioner har tillkommit. Man kan numera också se bland annat hur många av Avanzas kunder som äger en specifik aktie. Tradingportalen gillar uppdateringarna, framförallt de nya graf-funktionerna.

Ytterligare en bra nyhet för de som handlar mer blygsam volym är möjligheten att betala 1 krona i courtage (upp till 400 kronors-order, därefter 0,25 % i courtage). I praktiken innebär detta att man exempelvis kan koppla ett månadssparande i ISK-konto till en speciell depå där man betalar 0,25 % i courtage om man handlar för 400 kronor och uppåt. Handlar man med lägre belopp än 400 kronor blir courtaget högre än 0,25 % och då kanske man som kund skall överväga billiga/kostnadsfria indexfonder istället.

Hett nr 5: Before the Bell

Via IG kan man numera följa handeln av svenska OMX-index innan Stockholmsbörsen öppnar, med tillhörande diagram. Snyggt, enkelt och tillgängligt för alla. Perfekt för den som inte orkar räkna fram teoretisk öppningskurs själv, och/eller inte har tillgång till någon av de betydligt dyrare professionella terminaler som tillhandahåller denna information.

Du hittar OMX-utvecklingen innan öppning här!

WHAT`S NOT

Inte Hett nr 1: Warren Buffett

Världens främsta investerare och hans Berkshire Hathaway har haft en tuff månad.

Ett fall för nettoförsäljningen avseende Q3 på 14 % för Coca Cola, resulterade i ett omedelbart tapp på dryga 6 % för läskedrycksjätten.

Buffets första större investering i ett teknikbolag, IBM, har inte heller haft det lätt på marknaden. Rapporten innebar att IBM numera haft 10 kvartal på raken med fallande försäljning, och aktien föll hastigt dryga 7 %.

Brittiska matvarujätten, Tesco, kallas i amerikanska investerarkretsar för ”det brittiska Walmart”. Warren buffet har kallat investeringen i Tesco för ”ett gigantiskt misstag”. Inte så konstigt med tanke på att investeringen halverats i värde sedan Buffet gick in, i takt med att den ena negativa nyheten efter den andra har pressat tillbaka aktiekursen.

Han må inte vara het för tillfället, men Warren Buffet och hans Berkshire kommer repa sig, och marknadens kraftiga uppsving på senare tid har redan återställt en del av ordningen på ”världens mest populära investmentbolag”.

Inte Hett nr 2: Brummer & Partners

Sveriges mesta (och främsta?) hedgefondfirma, Brummer & Partners, har lämnat en kaotisk månad bakom sig och den annars så formstarka paraplyfonden Multistrategy har varit påtagligt volatil med dragning söderut. Brummers flaggskeppsfond Multistrategy äger i sin tur andelar i Brummers underliggande fonder utan att ta ut avgift för detta (mer än avgiften i de underliggande fonderna). En storkund till Brummer i vår referensgrupp ger sin osminkade syn på saken:

”De fick rejält med stryk på vägen ned och återhämtade sig inte riktigt på väg upp. Man frågar sig om de paniksålde på bottennivåer? Året är inte över ännu och de kommer nog att lägga manken till för att undvika att få sitt första minusår någonsin i Multistrategy. De gamla trotjänarna gör vad de ska, det är de nya fonderna som verkar hacka betänkligt. Men det känns som om de skulle behöva se över sin riskhantering, det svänger lite väl mycket emellanåt, med tanke på att det är en hedgefond med flera underliggande strategier som samtliga skall vara marknadsneutrala. Kanske blir det nya omstruktureringar i fondutbudet efterhand…?”

Inte Hett nr 3: Magdalena Andersson

”Det har blivit väldigt tydligt att ladan är helt tom. Det är inget dukat bord vi kommer till – det är helt avskrapat. Frågan är om ens bordet står kvar”

Finansminister Magdalena Anderssons beryktade utspel har retat gallfeber på många marknadsbedömare och efterspelet under den gångna månaden har varit oförlåtande. Tradingportalens referensgrupp är inget undantag. Känslorna sätts uppenbarligen i gungning av uttalandet. Tradingportalen väljer att inte publicera referensgruppens tämligen fräna åsikter avseende citatet utan använder istället bemötandet från Lars Calmfors, professorn i internationell ekonomi, och tidigare ordförande för finanspolitiska rådet:

”Sanningen är att vi har små underskott i de offentliga finanserna. Att diskutera på det här sättet som socialdemokraterna och Magdalena Andersson gör- det är helt enkelt inte seriöst.”

Magdalena Andersson har blivit KU-anmäld för sitt uttalande.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Få våra kostnadsfria, oberoende analyser, skrivna av professionella placerare, direkt till din e-post!

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto