Home > Marknadsuppdatering: De europeiska marknaderna öppnar högre trots oron för omicron

Marknadsuppdatering: De europeiska marknaderna öppnar högre trots oron för omicron

  • Europeiska aktier handlas högre då investerare försöker börja veckan positivt efter fredagens försäljning
  • Indexet går in i den gröna zonen även efter oro kring den nya Covid-varianten omicron
  • Nervositeten på marknaderna kvarstår dock, vilket sågs under tidiga affärer på måndagen

Alla de stora indexen över hela den europeiska marknaden har öppnat högre på måndagen, så den nya veckan börjar på en positiv fot för marknaderna då världen noggrant bevakar pandemisituationen efter upptäckten av en ny Covid-19-variant med namnet omicron.

Varianten, som upptäcktes i Sydafrika, har rapporterats i Europa, Australien och Hong Kong. Detta även fast Storbritannien och USA reagerade snabbt genom att avbryta alla resor från flera länder som gränsar till Sydafrika.

Det paneuropeiska Stoxx600-indexet är högre med 5 poäng, eller strax över 1% i det gröna. Storbritanniens FTSE 100 är 77 poäng upp till 7 120, vilket lägger till cirka 1,2% på dagen, medan tyska DAX har flyttat upp med 176 poäng till 15 400. Frankrikes CAC 40 är 78 poäng vid 6 809 vid 08:30 brittisk tid.

Framöver denna vecka

Nyheten om omicron-variantens upptäckt fick aktier att rasa på fredagen, men guld såg en liten uppgång mitt i investerarnas oro. Vaccintillverkarna gick dock högre under ledning av Moderna Inc som hoppade mer än 24% för att leda på S&P 500.

Wall Street stängde lägre på fredagen, vilket såg en förkortad handelsdag sluta med hög riskaversion. Dow Jones tappade 3%, S&P 500 sjönk 2% och Nasdaq Composite sålde också 2%.

Trots måndagens positiva start på veckan är marknaden fortfarande nervös och nyckelsektorer att titta på kommer att vara rese- och hälsovårdsaktier.

Den här veckan, förutom omicron-situationen, kommer investerare att vara angelägna om inflationsdata för november för euroområdet. Uppgifterna, som väntas komma ut på tisdag, har förutspåtts visa en inflationsuppgång på 2,2% år över år.

Något som sannolikt också kommer att locka fram intresse är fredagens släpp av amerikansk jobbdata för november, och eftersom oljepriserna stiger högre på måndagen, kommer det att bli intressant att se hur marknaden reagerar på utbudsrelaterade rörelser från OPEC denna vecka.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto