Home > Marknadsuppdatering: Europeiska aktier backar, turkisk lira rasar

Marknadsuppdatering: Europeiska aktier backar, turkisk lira rasar

  • Stoxx 600 och FTSE 100 är nere på grund av pandemin
  • CNBC:s Jim Cramer säger att det inte är dags att sälja aktier
  • Turkisk lira sjunker till rekordlåg nivå mot dollarn och euron

De europeiska börserna öppnade högre på tisdagen efter en svulstig måndag, men ser ett ökat tryck när oro över en ny ökning av Covid-19-infektioner drabbade euroområdet.

På måndagen varnade Tyskland sina medborgare för att endast ökad vaccination skulle hjälpa till att hejda den nya vågen av infektioner, dagar efter att Österrike blev det första landet i EU att tillkännage en 20-dagars nationell lockdown.

Det paneuropeiska Stoxx 600-indexet sjönk med 1% runt 11:00 GMT, med de flesta av förlusterna inom tekniksektorn. På andra håll höll Storbritanniens FTSE 100 strax över måndagens stängning på 7249 och 0,1% ned medan tyska DAX gick ned 0,72%.

Att sälja i panik nu är ett stort misstag – Jim Cramer

CNBC:s Jim Cramer har varnat för att investerare kan göra ett stort misstag om de säljer aktier i panik bara på grund av de ökande fallen av Covid-19.

Cramer säger att sådana investerare riskerar att bli "efterlämnade" och att försäljningar vid denna tidpunkt av pandemin bara ger andra köpmöjligheter. "Mad Money"-värden säger att det kan vara dags att köpa några av de stora aktierna som nyligen har haft en nedåtgående trend.

USA:s inflationsutsikter och troliga räntehöjningar spelade också baissarna i händerna när Fed-ordförande Jerome Powell fick president Joe Bidens nick för en andra 4-årsperiod. I Europa kan stigande priser visa sig vara en dämpning av sentimentet.

Som nämnts ovan är Cramer hausse på Wall Street och tror att det finns företag vars vinstsäsong slår uppskattningarna, men deras aktier sålts på något sätt. Dessa aktier har starka grunder och ger en anständig möjlighet till stora vinster efter 2021.

Han beskriver investeringsbanken Morgan Stanley, sjukförsäkringsbolaget Centene, läkemedelsjätten Johnson & Johnson och logistikföretaget UPS som några av aktierna att titta på.

Turkiska liran störtar

Tisdagen såg den turkiska liran falla till sin lägsta nivå gentemot dollarn, där valutan såg en försäljning som katalyserades av negativt sentiment på grund av Turkiets ekonomi.

Liran nådde botten på 12,8, långt under det avgörande stödet vid 11,00 till dollarn efter att ha sjunkit mer än 12% på tisdagen. Valutan såg också förluster mot euron och nådde en ny rekordlåga nivå på 13,8815 på tisdagsmorgonen.

Marknadsdata visar att liran har devalverats med cirka 20% under den senaste veckan, med en årstakt på -40%.

Valutans kraftiga försäljning följdes av kommentarer från president Recep Tayyip Erdogan, vars övertygelse är att centralbanken är på rätt väg trots att Turkiet står inför högre inflation.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto