Home > Marknadsuppdatering inför viktiga Fed-, BoE- och ECB-policybeslut

Marknadsuppdatering inför viktiga Fed-, BoE- och ECB-policybeslut

  • Den amerikanska centralbanken, Bank of England och Europeiska centralbanken är alla planerade att mötas när investerarnas uppmärksamhet vänder sig från förra veckans drivkraft för Covid-19 till penningpolitiken .

Den amerikanska börsen stängde högre på fredagen, där S&P 500 hade sin bästa veckoutveckling sedan februari. Sammantaget steg de stora indexen med cirka 4%. Samtidigt, trots att veckan slutade lägre, steg europeiska aktier i genomsnitt med 3,1% för veckan för att visa den bästa veckoavkastningen sedan mars.

Under den kommande veckan kommer investerarnas uppmärksamhet inte bara att ligga på Omicron-varianten. Snarare kommer det extra fokuset att ligga på kritiska detaljer kring penningpolitiken från tre centralbanker – US Federal Reserve, Bank of England och Europeiska centralbanken.

Viktiga centralbanksbeslut denna vecka

Den här veckan kommer den amerikanska centralbanken att hålla sitt sista penningpolitiska möte för året. Det tvådagarsmötet äger rum den 14-15 december och avslutas med ett uttalande från medlemmarna i Federal Open Market Committee (FOMC) den 15 december.

Marknaden förväntar sig att Fed kommer att signalera en snabbare obligationsnedskärning och potential för räntehöjningar till andra kvartalet 2022.

I Storbritannien kommer huvudfokus att ligga på Bank of Englands räntebeslut torsdagen den 16 december. Medan investerarnas sentiment för en höjning tidigare i månaden var högt, har BoE:s misslyckande dämpat utsikterna, och chanserna för att centralbanken höjer räntorna kommer sannolikt att påverkas av den nya variantens växande effekt.

Europeiska centralbanken (ECB) håller sitt möte på onsdag och torsdag. Det förväntas att ECB:s politiska tillkännagivande kommer att signalera euroområdets centralbanks planer med det pandemiska nödköpsprogrammet (PEPP).

Dollarn kommer dra nytta från Feds beslut

Medan den amerikanska ekonomin har visat styrka, är inflationspressen fortfarande en utmaning över hela världen även fast centralbankerna försöker att rätta till det. 

Fed vet om riskerna och kommer att tillkännage att QE-programmet kommer att avslutas i februari. Detta banar då vägen för tidigare och snabbare räntehöjningar, om Omicron tillåter, och Fed dot plot siktar på ett minimum av två förändringar under 2022," noterade holländska ING i ett meddelande.

Enligt bankjätten är det troligt att dollarn stärks ytterligare mot sina jämlikar med lägre avkastning, som japanska yen och Euron. Bankserviceföretaget noterade att Feds möte "kan visa sig vara kataysten som får EUR/USD att brytas ned till 1.10.”

De tror dock att investerare kan vänta på insikt från den europeiska centralbanken innan man tar beslut. 

Viktiga centralbankspolitiska beslut från USA, Storbritannien och EU kommer vid en tidpunkt då aktier traditionellt har börjat sitt jultomte-rally. Den följer också förra veckans amerikanska inflationsdata, som visades ha stigit i den högsta takten på 39 år, med en topp på 6,8% jämfört med föregående år i november, den snabbaste den har registrerats sedan 1982.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto