Home > Marknadsuppdatering: Omicron-vaccinrädslan tynger investerares sentiment

Marknadsuppdatering: Omicron-vaccinrädslan tynger investerares sentiment

  • Marknaderna visar svagheter eftersom oro över effektiviteten av nuvarande vacciner mot omicron Covid-varianten startar ny försäljning.

  • Det paneuropeiska Stoxx 600-indexet är ned 1,2%

  • Guld och Bitcoin ser små uppgångar vid handel under dagen

Tisdagen ser en ny svaghet för de globala marknaderna, vilket skickar ned aktier när investerare reagerar på nyheterna om att omicron, en ny variant av Covid-19-viruset, kan vara problematisk när det gäller tillgängliga vacciner som visar sig vara ineffektiva.

Den paneuropeiska Stoxx 600 sjönk med 1,2%, liksom FTSE 100 och Frankrikes CAC 40-index. Tysklands DAX var 1,5% i minus då investerare försökte omvärdera marknadssentimentet efter måndagens korta uppsida.

I valutor har dollarindexet försvagats med 0,63% till 95,73 från måndagens toppnivåer över 96,34. Dollarns förluster har sett små uppgångar för euron, med euroområdets valuta upp med 0,61% för att byta ägare runt 1,136. Det brittiska pundet är också upp något och går upp 0,24% i tidiga morgonaffärer för att ligga i grönt på 1,334. Dollarn är också nere mot yenen, vilket minskar måndagens uppgångar med 0,7% till 112,77.

Inom råvaror har guld ökat i takt för att investerare går efter säkra tillgångar. Priset på ädelmetallen har stigit med 0,7% för att nå över $1 798 per ounce. Silver stiger också och går upp 0,2% till $22,85.

Samtidigt har oljan sjunkit när amerikansk råolja tappar 3% till 68,06 per fat, medan Bitcoin (BTC) i krypto är strax under en procentuell ökning på dagen, och med 0,3% uppåt ser den ut att stanna över $57 200.

Marknaden visar nervositet efter kommentarer från Modernas vd Stephane Bancel, som på måndagen sa att det är troligt att vacciner kan vara mindre effektiva mot den mycket muterade varianten. Investerare är sannolikt också skakade med tanke på prognoser att det kan ta månader innan vaccinindustrin kommer med ett omicron-specifikt vaccin.

Även om investerare sannolikt kommer att förbli oroliga, är en försäljning som den som bevittnades i fredags osannolik med tanke på bristen på nationella lockdowns som sågs 2020. Enligt investeraren och CNBC:s "Mad Money"-värd Jim Cramer, kan omicron-varianten vara oroande. Han säger dock att panik inte är en investeringsstrategi.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto