Home > Mastercard stäms på 157 miljarder kronor i Storbritannien.

Mastercard stäms på 157 miljarder kronor i Storbritannien.

Kortföretaget Mastercard har stämts på 14 miljarder pund, cirka 157 miljarder kronor, vid en marknadsdomstol i London. Målet gäller avgifter bolaget tagit ut av affärsidkare i Storbritannien under perioden 1992-2008, skriver Reuters.

Personen bakom stämningen är Walter Merricks, före detta chef över brittiska Financial Ombudsman Service – en myndighet som påminner om Allmänna Reklamationsnämnden men endast ägnar sig åt finanssektorn. Enligt den drygt 600-sidiga stämningsansökan har Mastercards avgifter varit olagligt höga.

”Det var nästan som en osynlig skatt. Mastercard har uppträtt skamligt i detta fall. De har inte varit resonabla nog att förstå att vad de gjorde var att skada brittiska kunder”, säger Walter Merricks till BBC.

Stämningen följer på EU-kommissionens utslag år 2014, där det slogs fast att avgifterna Mastercard tog ut av butiksinnehavare för att hantera internationella betalningar inom unionen var för höga.

Enligt juristfirman Quinn Emanuel är stämningen den största i Storbritanniens historia. Den hänvisar till en lag som innebär att alla kunder betraktas som kärande i målet, om de inte aktivt väljer att avstå. Alla personer som bodde i Storbritannien och var mer än 16 år gamla under perioden omfattas, så länge de någon gång använt sig av kort, kontanter eller checkar för att betala.

Reuters skriver att cirka 46 miljoner britter därmed omfattas, vilket innebär att beloppet i stämningsansökan motsvarar drygt 300 pund (3.400 kronor) per person. Rättegång väntas tidigast i början av 2018 om inte Mastercard väljer att göra upp utanför rätten.

Mastercard (dagsdiagram)

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto