Home > Med nya problem i euroområdet fortsätter EUR att rasa

Med nya problem i euroområdet fortsätter EUR att rasa

Euron började veckan genom att utvidga sin baisseartade bana med valutahandlare som fortsatte att hålla korta positioneringar i valutan efter förra fredagens nedgradering av kreditbetyg för flera länder i euroområdet. Nyheter som talade om en grekisk swap affär bröt samman vilket bara ökade farhågorna om utsikterna för en lösning på krisen i euroområdet.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend up up down down up up
Veckotrend up up down no up up
Motstånd 1.2917 1.5417 77.28 0.9520 1.0397 0.8379
1.2848 1.5383 77.15 0.9478 1.0314 0.8342
1.2805 1.5357 77.04 0.9444 1.0250 0.8319
Stöd 1.2735 1.5329 76.92 0.9411 1.0180 0.8281
1.2692 1.5296 76.75 0.9369 1.0129 0.8257
1.2623 1.5241 76.62 0.9302 1.0046 0.8220

Ekonominyheter

USD – USD närmar sig ett 17- månaders högsta kontra EUR i en trög handelsdag

Valutahandlare fortsatte att inta korta positioneringar till förmån för den amerikanska dollarn på måndagen, efter att nya uppdykande bekymmer i euroområdet ökade säkrare avkastningstillgångar. Handeln var något tunn i går med de amerikanska marknaderna som var stängda för en bankhelgdag. Ändå utökade valutaparet EUR/USD sin baisseartade körning hela dagen och kom inom räckhåll för ett nytt 17- månaders lägsta. Mot dessa andra stora valutarivaler var dollarn avgjort baisse hela dagen. Förluster krediterades mot den japanska yenen och kanadensiska dollarn medan den mot det brittiska pundet handlas USD oförändrat hela dagen.

När det gäller dagens handel kommer valutahandlare i USD vilja uppmärksamma nyheter eller meddelanden från euroområdet. Krisen fortsätter att dominera rubrikerna och analytiker hävdar att utan någon form av positiva nyheter har valutaparet EUR/USD potential att minska märkbart. Det tyska ZEW affärsklimatindexet släpps klockan 10:00 GMT och kommer sannolikt att skapa volatilitet på marknaden. En positiv siffra kan leda till att euron iscensätter en liten korrigering kontra greenbacken i mitten av dagens handel.

Dessutom kommer det kanadensiska styrräntebeslutet och BoC styrränteuttalande att påverka valutaparet USD/CAD. Ett positivt uttalande kan tvinga ner USD kontra dess kanadensiska motsvarighet.

EUR – Sammanbrottet i förhandlingarna om den grekiska skulden fick euron att gå på defensiven

Fredagens nyheter om att flera länder i euroområdet hade fått sina kreditbetyg nedgraderade av S & P fick euron att depreciera hela dagen i går. Dessutom har nyheter som talar om att en grekisk skuld swap har brutit samman ökade investerares pessimism för de långsiktiga utsikterna till en återhämtning i euroområdet. I går vände euron för att tappa i princip nästan hela förra veckans mindre uppgångar och nådde ett nytt 11- årslägsta mot den japanska yenen. Mot dollarn närmade sig den gemensamma valutan ett 17- månaders lägsta innan valutan iscensatte en liten korrigering.

I dag kommer valutahandlare vilja uppmärksamma nyheter från euroområdet och då särskilt det tyska ZEW affärsklimatindexet 10:00 GMT. Som den största ekonomin i euroområdet, tenderar tyska grundläggande indikatorer ha en betydande inverkan på euron. Medan ett positivt tal kan ge euron ett litet uppsving i handeln i dag, är analytiker snabba med att varna för att en hausseartad rörelse sannolikt kommer att vara av tillfällig natur. Med lite i vägen för en lösning på krisen i euroområdet kan man knappast tro att euron skulle kunna iscensätta en meningsfull återhämtning inom en snar framtid.

CAD – Kanadensiskt styrränteuttalande kan ge CAD en skjuts uppåt

CAD hade en mycket stark hausseartad uppgång i går med uppgångar som noterades mot både EUR och USD. Bankhelgdagen igår tillsammans med fortsatta negativa nyheter från euroområdet eldade på CAD uppåtgående trend. Med viktiga kanadensiska nyheter som släpps i dag kommer CAD sannolikt att se en volatil handelsdag.

Medan analytiker förutspår att den kanadensiska centralbanken kommer att lämna styrräntan oförändrad, kommer valutahandlare ägna stor uppmärksamhet åt vad BoC har att säga i sitt styrränteuttalande. Uttalandet kommer att vara en bra indikation på det aktuella läget i den kanadensiska ekonomin. Positiva nyheter bör hjälpa den kanadensiska dollarn att utvidga sina uppgångar för resten av veckan.

Guld – Guldpriset har stabiliserat sig efter förra veckans baisseartade nedgång

Priset på guld ökade stadigt i går där den europeiska aktiemarknaden såg små uppgångar efter nedgraderingen av flera länder i euroområdet förra veckan. Priset på guld som har haft en blandad reaktion på den europeiska skuldkrisen rörde sig över 1640 dollar per uns under gårdagens handel.

I dag kommer priset på guld bestämmas av eurons rörelser. I händelse av att någon negativ nyhet från euroområdet släpps, kan guldpriset få kapitulera gårdagens uppgångar med investerare som återgår till tillflyktsortsvalutan USD. Samtidigt skulle det tyska ZEW affärsklimatindexet komma in över förväntan, kan det finnas ett visst utrymme för ytterligare hausse rörelser i priset för guld.

Tekniska nyheter

EUR/USD

De flesta tekniska indikatorerna visar att paret ligger i det översålda territoriet. Detta indikerar att en korrigering uppåt sannolikt kommer att ske den närmaste tiden. Williams Percent Range ligger för närvarande runt -95 nivån, medan RSI befinner sig under 30 nivån. Ligga långt denna vecka kan vara en klok strategi.

GBP/USD

Efter förra veckans baisse trend, visar de tekniska indikatorerna nu att detta valutapar handlar på neutral mark. Det dagliga diagrammets RSI ligger för närvarande på 40, vilket normalt innebär att inga signifikanta rörelser förväntas inom en snar framtid. Valutahandlare kan kanske vilja ta en avvaktande hållning för detta valutapar i dag.

USD/JPY

De flesta långsiktiga tekniska indikatorerna placerar det här valutaparet i neutralt territorium, vilket innebär att det kan behålla sin nuvarande trend för tillfället. Med detta sagt verkar Bollinger Bands på det dagliga diagrammet strama åt. Om detta fortsätter kan en prisändring börja ta plats. Valutahandlare kommer vilja ta en vänta och se strategi för detta valutapar.

USD/CHF

Tekniska indikatorer på både de dagliga och veckovisa diagrammen placerar detta par i det överköpta territoriet, vilket innebär att en nedåtgående korrigering kan ske. Ett baisseartat kors tycks ha börjat ta form på det veckovisa diagrammets Slow Stokastiska, medan det dagliga diagrammets Williams Percent Range har gått över -20 nivån. Valutahandlare kan kanske vilja ligga kort i sina positioneringar.

Wild Card

USD/SEK

Efter den senaste tidens hausseartade uppgång, visar de tekniska indikatorerna nu att detta valutapar kan vara i det överköpta territoriet och kan få se en korrigering nedåt. Williams Percent Range på det veckovisa diagrammet ligger runt -5, medan det dagliga diagrammets RSI närmar sig den överköpta zonen. Forex valutahandlare kanske vill ligga kort i sina positioneringar då en nedåtgående prisrörelse kan komma att ske.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto