Home > Medioker ekonomisk återhämtning då vaccinationen tar tid

Medioker ekonomisk återhämtning då vaccinationen tar tid

När världen för första gången fick reda på att vaccinen är effektiva mot COVID-19 steg aktiemarknaden skarpt. I november förra året utannonserades det tre veckor i rad att nya effektiva vaccin har tagits fram.

Pfizer-BioNTech, Moderna och AstraZeneca i den ordningen skapade hopp om att pandemin skulle få ett slut. Aktiemarknaden var givetvis den första att reagera. Förhoppningen om en V-formad återhämtning var starkare än de höga värderingarna för de flesta företagen på börsen.

Ekonomisk tillväxt kommer antagligen nedgraderas

Sedan i november har världen börjat förbereda sig på modern tids största logistiska utmaning – utrullningen av vaccinen. Processen är komplex och kräver enorma resurser. Samtidigt ökar pressen då viruset muteras snabbt. En ny variant, B117, upptäcktes för första gången i Storbritannien och sprider sig snabbare. Vaccinationen bör därmed snabbas upp exponentiellt om världen vill uppnå immunitet mot årets slut.

Hittills, med ett par undantag (exempelvis Israel, Förenta Arabemiraten, Bahrain, Storbritannien) går det ganska långsamt. Bristande kommunikation och oförberedda myndigheter tillsammans med bristande infrastruktur har lett till undermåliga siffror. Varje dag räknas då den andra vågen av pandemin fortsätter att orsaka problem för Europa och USA.

Portugal utannonserade en ny nedstängning, Tyskland förlängde sin nedstängning tills i april, Spanien lider av den värsta vintern på 20 år och USA går igenom en av de största politiska kriserna i sin historia – detta pekar mot allt annat än en V-formad återhämtning. Risken är att den ekonomiska tillväxten måste nedgraderas.

Smittspridningen saktade endast in i fem länder i EU förra veckan. Regeringarna ser ut att vara reaktiva och långsamma, samtidigt som viruset sprids snabbare. Europa och USA möter ett viktigt ögonblick som kommer bli avgörande för både sjukvården och för den ekonomiska återhämtningen.

För att bekämpa pandemin är varenda vaccination viktig, och varje enskild vaccination för oss närmare att återgå till det normala. Det kommer bli en svår, långsam och smärtsam ekonomisk tillväxt – inte den V-formade återhämtning som marknaderna hurrade på i november.

Det är en god idé att kalibrera förväntningarna för den ekonomiska tillväxten under 2021. Att ha ett botemedel och att administrera det snabbt är två helt olika saker.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto