Home > Mer riskfyllda tillgångar rasade med oro för den globala tillväxten

Mer riskfyllda tillgångar rasade med oro för den globala tillväxten

Mer riskfyllda tillgångar, såsom EUR och AUD rasade på torsdagen efter offentliggörandet av en rad negativa globala statistikrapporter. Sämre än väntad tysk statistik bekräftade oron för att euroområdet fallit tillbaka in i en recession. En nedgång i den kinesiska tillverkningsindustrin fick AUD att depreciera mot sina viktigaste valutarivaler. Ser vi till dagens handel kommer valutahandlare vilja uppmärksamma det amerikanska indexet för försäljning av nya hus, planerat att släppas klockan 14:00 GMT. Analytiker prognostiserar att siffran ökat något jämfört med förra månaden. Om det stämmer, kan USD se uppgångar mot JPY vid slutet av denna veckas handel.

Ekonominyheter

USD – Riskaversion fick USD att stiga kraftigt

Den säkra tillflyktsortsvalutan USD hade betydande uppgångar på torsdagen, då negativa uppgifter från Kina och euroområdet ledde till farhågor om takten i den globala ekonomiska återhämtningen. Samtidigt kom en bättre än väntad amerikansk arbetslöshetssiffra igår, vilket ökade förtroendet för den amerikanska ekonomin som gav USD ytterligare momentum. Valutaparet EUR/USD föll med cirka 120 punkter genom hela förmiddagens europeiska handel, innan det vände med en liten återhämtning under eftermiddagens handel. Valutaparet AUD/USD föll med nära 150 punkter och nådde så lågt som 1,0334, innan paret stabiliserades runt 1,0365.

Innan vi stänger för den här veckan kommer valutahandlare vilja följa den amerikanska siffran för försäljning av nya hem som släpps klockan 14:00 GMT. Som det framgått tidigare i veckan, har den amerikanska bostadsmarknaden haft en mödosam väg att återhämta sig från den globala ekonomiska krisen. Med detta sagt väntas dagens rapporter visa en förbättring jämfört med förra månadens enligt analytikers prognoser. Om det stämmer kan USD se uppgångar mot andra säkra tillflyktsortsvalutor, såsom JPY. Dessutom kommer valutahandlare vilja uppmärksamma alla eventuella meddelanden från euroområdet. Ytterligare negativa nyheter kan leda till att USD utvidgar sin hausseartade körning mot mer riskfyllda valutor.

EUR – Oro för lågkonjunktur i euroområdet fick EUR att depreciera

Ett parti av negativa tillverkningsindex från euroområdet som släpptes i går, fick den gemensamma valutan att rasa hela dagen. Analytiker hade prognostiserat en ökning för det tyska tillverkningsindexet PMI. Efter att det kommit in långt under förväntningarna, var oron för att euroområdet halkat tillbaka in i en bekräftad lågkonjunktur. Som en följd föll valutaparet EUR/USD med över 100 punkter och nådde så lågt som 1,3133. Kontra den japanska yenen deprecierade EUR med cirka 180 punkter och nådde så lågt som 108,63.

En titt in i den sista handelsdagen för den här veckan kommer valutahandlare i EUR vilja uppmärksamma eventuella meddelanden från euroområdet angående gårdagens nyhetsrapportering. Flera negativa rapporter kan tynga EUR. Dessutom väntas den amerikanska bostadsmarknaden visa positiv tillväxt i den amerikanska ekonomin. Skulle detta besannas kan EUR räkna med ytterligare nedgångar kontra USD vid denna veckas stängning. Kikar vi för ett ögonblick på nästa veckas evenemang, kommer valutahandlare vilja lägga på minnet måndagens publicering av det tyska Ifo affärsklimatindexet. Skulle rapporten komma in under det förväntade, kan EUR trilla ner ytterligare.

JPY – JPY apprecierar kontra USD

I torsdags kunde den japanska yenen dra nytta av handeln i mer säkra tillgångar och då speciellt kontra USD. Negativ global statistik fick JPY att appreciera i stort sett över hela linjen. Euroområdets tillverkningsdata bekräftade farhågorna om att regionen än en gång tagit sig in i en lågkonjunktur samt en krympande tillverkningsindustri i Kina, fick investerare att flockas till säkrare tillgångar, som JPY. Valutaparet USD/JPY föll med över 100 punkter i går, innan det stabiliserades runt 82,50 nivån.

Vänder vi oss till dagens evenemang kommer valutahandlare att vilja uppmärksamma det amerikanska indexet för försäljning av nya hem. Den japanska valutan har långsamt börjat röra sig mot det psykologiskt betydelsefulla 80,00 strecket. Valutahandlare kommer vilja hålla ett öga på de amerikanska rapporterna de närmaste dagarna, innan de beslutar sig för om de vill fortsätta att ligga kort i sina positioneringar i USD/JPY.

Råolja – Råoljepriset föll på torsdagen

Råoljepriset gjorde en kraftig u-vändning nedåt i torsdags, där en mängd rapporter hade en effekt på valutor och råvaror över hela linjen. Den största faktorn i råoljeprisets nedgång i torsdags var de svaga PMI tillverkningssiffrorna från Kina. Detta kom i spåren av indikationer på att Kinas tillverkningsindustri krympt de senaste månaderna. I stort sett fortsätter den totala efterfrågan från Europa att sjunka, vilket påverkade fallet i råoljepriset i torsdags.

Medan USA släppte siffror på sina råoljelager som var långt under marknadens prognoser, föll priset på olja betydligt och svävade nära 104,64 under större delen av eftermiddagen på torsdag. När vi nu ger oss in i fredagens handel, kommer valutahandlare vilja hålla ett öga på huruvida den inhemska statistiken från USA, bland annat den senaste tidens nedgång i arbetslöshetssiffrorna har haft någon inverkan på priset.

Tekniska nyheter

EUR/USD

I ett tecken på att detta par kan se en prisförändring den närmaste tiden, har Bollinger Bands på det dagliga diagrammet börjar strama åt. Ett baisseartat kors på samma diagram för Slow Stokastiska, tyder på att en nedåtgående rörelse kan komma att ske. Valutahandlare kanske vill ligga kort sina positioneringar inför en möjlig brytning nedåt.

GBP/USD

Williams Percent Placering på det veckovisa diagrammet ligger för närvarande på -20 vilket visar att den fortsatta nedåtåtgående trenden kan fortsätta de kommande dagarna. Ett baisseartat kors på det dagliga diagrammet Slow Stokastiska stöder denna teori. Ligga kort kan vara ett klokt val för detta valutapar inför en möjlig nedåtgående kursrörelse.

USD/JPY

Ett baisseartat kors på det veckovisa diagrammets Slow Stokastiska tyder på en nedåtgående rörelse under de kommande dagarna. Med detta sagt visar de flesta andra tekniska indikatorerna att den nuvarande hausseartade trenden kan komma fortsätta. Valutahandlare kan kanske vilja ta en avvaktande hållning för detta valutapar.

USD/CHF

Williams Percent Range på det dagliga diagrammet ligger för närvarande runt -80 nivån, vilket visar att detta valutapar kan komma se en korrigering uppåt. Med detta sagt visar de flesta andra tekniska indikatorerna ingen klar riktning vid denna tidpunkt. Intagande av en vänta och se strategi kan vara ett klokt val för detta valutapar.

Wild Card

AUD/CHF

Williams Percent Range på det dagliga diagrammet ligger för närvarande på -90, vilket indikerar att detta valutapar ligger i det översålda territoriet och kan komma se en korrigering uppåt den närmaste tiden. Denna teori stöds av RSI på samma diagram, som har passerat under 30 strecket. Forex valutahandlare kanske vill ligga långt i sina positioneringar inför en förväntad brytning uppåt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.