Home > Mer turbulens att vänta

Mer turbulens att vänta

Grekland har vunnit en delseger, men kommer att oroa marknaden även i fortsättningen. Sorgligt nog känns det upplagt för sociala oroligheter. Det är inte säkert att grekerna riktigt förstår hur illa det kommer att bli för dem de kommande åren. Det finns många minoriteter i Grekland och det behövs bara någon gnista för att orsaka allvarliga incidenter.

Alla är förmodligen trötta på den usla skattemoralen bland greker. Det är viktigt att komma ihåg att EU är ett fredsprojekt, men euron är det inte. Det vore nog bra för Grekland att stå utanför valutasamarbetet en period. Det var Sveriges räddning i början av 1990-talet – plus Göran Persson förstås, Sveriges bästa finansminister genom tiderna.

Spotta ut

Om Grekland ställer in betalningarna är det kanske inte hela världen. Då flyttar oron över till Portugal och Irland som är i samma risiga skick. Det ser däremot bättre ut för Italien och Spanien än vad som tidigare befarats. Sedan flyttar hela fokuset till USA. Om en vecka slutar den amerikanska centralbanken FED att spotta ut nya pengar i QE2-programmet. Min gissning är att det också kommer att synas på börserna. Det är stimulanser på 2,3 miljarder dollar som successivt pumpats in i det finansiella systemet. Trots det ser det ut som den amerikanska husmarknaden fortsätter att försämras. Konsumtionen stiger bara långsamt liksom antalet nya jobb.

Konkurrenskraftiga

Jag utgår ifrån att det kommer något nytt stimulanspaket, men fram till dess kan det nog bli ett vakuum. Det talar inte för börsen. Men man ska komma ihåg att dåliga statliga finanser inte betyder dåliga aktier. Om dollarn fortsätter att falla blir förstås amerikanska exportföretag mycket konkurrenskraftiga. Aktierna i dessa kan mycket väl utvecklas starkt trots att den amerikanska staten går på knäna. Många aktier värderas förhållandevis lågt och New York-börsen håller sig väl upp trots USA:s usla finanser.

Kräftgången

Det är kul att hitta vändningarna på börsen, men inte är det lätt. Den som lyckas hitta nedgången verkar nästan dömd att missa den påföljande uppgången. Många gånger tolkas några veckors nedgång som ett trendbrott; att marknaden ska fortsätta kräftgången. I stället blir det tvärtom.

Riktigt stora

Det finns en enorm mängd faktorer som är okända eller som snabbt kan förändras. Små tillfälligheter kan växa till stora kursfall. Just nu finns det många både positiva och negativa signaler. De negativa är dock tråkigt nog av den karaktären att de kan växa och bli riktigt stora. Aktier med hög direktavkastning kan vara ett sätt att övervintra. Det känns exempelvis som Astra Zeneca är på väg att vakna ur Törnrosasömnen.

Tags:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.