Home > Mer uppsida för svenska kronan

Mer uppsida för svenska kronan

Det sade Henrik Gullberg, valutastrateg vid Deutsche Bank i London, till Bloomberg News.

Han sade att kronans värdering är ”attraktiv”: ”Det är den enda undervärderade valutan från ett utvecklat land med AAA-betyg”.

Enligt Henrik Gullberg är utrymmet för Riksbanken att sänka räntan ytterligare begränsat, och medan beslutsfattare i andra länder har signalerat beredskap att bromsa stigande växelkurser har Sveriges regering och Riksbanken inte antytt att de vill göra något för att störa marknadens prissättning.

Det syns ”inga tecken på att officiella företrädare, politiker eller centralbanken är oroade över kronans styrka, vilket jag tror är ett resultat av det faktum att i reala termer så är kronan inte särskilt stark”, sade Henrik Gullberg.

Enligt Deutsche Banks långsiktiga värderingsmodeller är kronan fortsatt undervärderad. ”Det backas också upp av den reala effektiva växelkursen, som först nu är tillbaka till förkrisnivåer och ännu omkring 5 till 6 procent svagare än den var för tio år sedan, trots starkare fundamenta”, sade henrik Gullberg.

Henrik Gullberg tror inte att kronans växelkurs blir en stor fråga för svenska beslutsfattare förrän euron handlas ner mot 7:75-8:00 mot kronan, och det kommer, enligt Deutsche Bank, inte ske förrän under andra halvåret i år.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto