Home > Mer utrymme för volatilitet på aktiemarknaden

Mer utrymme för volatilitet på aktiemarknaden

2020 har inneburit en hel del olika saker i investeringsvärlden, inklusive en pandemi. Detta har lett till en av de mest volatila aktiemarknaderna i historien.

Många andra år har aktiemarknadshandel skett i låsta steg. En typisk kombination av framåtgående marknader och VIX (Volatility Index) innebär små avancemang under låga VIX-nivåer.

2020 har dock stuckit ut hittills. Jämfört med andra volatila år (exempelvis 2009 – den stora finanskrisen, 2000 – efter IT-bubblan) håller 2020 på väg att bli det 8:e mest volatila året någonsin. Den stora händelsen, om vi bortser från pandemin, ligger dock fortfarande framför oss, nämligen det amerikanska presidentvalet. Därför kan 2020 fortfarande ha mer utrymme för ökad volatilitet under årets sista månader.

VIX och aktiemarknadens beteende

2020 har även inneburit den snabbaste vägen mot en björnmarknad någonsin. När stora aktieindex (exempelvis Dow Jones, S&P500, Nasdaq 100) gick ned med över 20% innebar det att en björnmarknad startade.

Detta år upplevde vi den snabbaste nedgången någonsin. Det som följde var dock ännu mer intressant. Marknaden vände så starkt att det blev den kortaste björnmarknaden i historien.

Mer specifikt översteg vändningen de 20% den hade tappat, så på nolltid var vi plötsligt i en tjurmarknad. 2020 har därmed både inneburit den snabbaste nedgången mot en björnmarknad och även den kortaste björnmarknaden någonsin.

I marknadstermer kallas detta volatilitet, och mer specifikt hög volatilitet.

Osäkerhet är en anledning varför volatiliteten stiger. Osäkerhet leder till att folk (det vill säga investerare) placerar alla möjliga slags investeringar på olika marknadsreaktion. Vissa drabbas lätt av panik och klarar inte av en marknadskorrigering på över 10% när deras portfölj visar en avkastning på 30%, så de säljer – men glömmer att de efter att de betalat skatt på realisationsvinsterna inte har mycket kvar, samtidigt som de nu står utan investeringar.

Vissa traders är mer spekulatörer. Sådana investerare köper och säljer här och där med hjälp av komplexa derivatstrategier, exempelvis via terminer och optioner för att säkra upp mot olika resultat på marknaden.

2020 har hittills inneburit att Dow Jones dagligen svänger med mer än tusen pip. Detta har blivit en norm, framförallt under en nedåtgående marknad. Som tumregel ökar volatilitet när marknaden går ned, då folk lättare drabbas av panik under en nedåtgående marknad snarare än under en uppåtgående marknad. Därför tenderar VIX att minska under en stigande marknad och vice versa.

Hittills har 2020 varit det 8:e mest volatila året någonsin. Om vi tar en titt tillbaka i tiden är det ganska otroliga saker som har skett om man jämför volatiliteten. Inget år har dock någonsin kombinerat en pandemi med det amerikanska presidentvalet, framförallt inte med en så oförutsägbar kandidat som Donald Trump.

Sätt fast säkerhetsbältena. 2020 är långt ifrån över.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto