Home > Mexiko ställer in möte med Trump.

Mexiko ställer in möte med Trump.

Mexiko har officiellt ställt in nästa veckas möte med Donald Trump efter en tvist kring att republikanerna menar att Mexiko ska betala för en mur mellan länderna. Det hela kan komma att hota en av världens största bilaterala handelsförbindelser.

Det skriver Bloomberg News och Reuters på torsdagen.

Mexicos president Enrique Pena Nieto meddelade via Twitter att han vägrar att betala för en mur längs gränsen mellan USA och Mexiko. Donald Trump svarade med att twittra:

”Om Mexico är ovilliga att betala för den välbehövliga muren är det bättre att avbryta det kommande mötet”.

Efter att Mexiko officiellt ställt in mötet sade Donald Trump vid ett partimöte med republikanerna i Philadelphia att mötet hade varit ”fruktlöst” om Mexiko inte vill betala för muren och att de gemensamt kommit överens om att ställa in mötet.

”Om inte Mexiko kommer att behandla USA rättvist och med respekt så är ett sådant möte fruktlöst, och jag kommer att gå en annan väg. Jag har inget val”, sade Donald Trump.

Under ett besök vid Homeland Security (inrikes säkerhet) tidigare i veckan presidenten att byggande av en mur mot Mexico ska sättas i gång. Den federala byrån har primärt behörighet över gränsen och ska genomföra många av Donald Trumps ordrar gällande begränsad invandring.

Senare på torsdagen luftade Donald Trumps presstalesman Sean Spicer idén om en skatt på 20 procent för mexikansk import för att betala för byggandet av muren. Vita huset sade att idén är i sin linda men att det kan bli aktuellt med att genomföra den i formen av en ”border adjustment tax”. Det skulle undanta exportintäkter från skatten men införa en skatt på importerade varor.

Mexikos utrikesminister Luis Videgray sade att om man beskattar exporten från Mexiko så kommer man att göra saker som avokados, hushållsvaror och tv-apparater dyrare.

Förslaget har mött kritik inom USA, men Donald Trump sade att han ändå ska använda skattereformen för att minska handelsunderskottet, öka amerikansk export och skapa intäkter från Mexiko som betalar för muren om de väljer att gå den vägen.

80 procent av Mexikos export går till USA och hälften av de utländska direktinvesteringarna har kommit därifrån de senaste tjugo åren. USA har ett handelsunderskott på 58,8 miljarder dollar mot Mexiko, men Mexiko är också USA:s näst största exportmarknad.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
EU
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto